Vraag advies vóórdat je een energieopslagsysteem voor stroom (EOS) aanschaft

9 december 2024 – Maak een afspraak

Door de stijgende energieprijzen overwegen steeds meer (agrarische) bedrijven om een energieopslagsysteem (EOS) aan te schaffen. Ook kunnen ze daarmee hun steentje bijdragen aan verduurzaming. Univé is voorstander van vergroening, maar dan wel binnen veilige kaders. Wat zijn de voordelen van een EOS, wat zijn de risico’s en wat valt er te zeggen over de verzekeringen? Bespreek dat met je Univé-adviseur voordat je tot de koop overgaat.

Het woord zegt het al: met een energieopslagsysteem (EOS) kun je energie opslaan. Dat kan voor verschillende bedrijven een financieel voordeel opleveren. Heb je bijvoorbeeld veel zonnepanelen op het dak? Als er veel zon is, wek je misschien meer energie op dan je verbruikt en als er weinig zon is, kun je energie tekortkomen. Met een EOS  sla je op zonnige piekmomenten de energie op. Zo kan je de schommelingen opvangen.

Energie goedkoop inkopen en opslaan

Het kan ook zijn dat je een dynamisch energiecontract hebt. De prijs van energie wisselt dan van uur tot uur. In dat geval is het efficiënt om vooral op goedkope momenten energie te gebruiken. Maar het kost moeite om de prijzen steeds in de gaten te houden. Met een EOS ben je daar een stuk minder afhankelijk van, omdat je op goedkope momenten energie opslaat en die later gebruikt.

Is de EOS rendabel?

Er zijn een paar punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een EOS. Zo gebruikt de installatie zelf ook energie, houd dus rekening met verliezen van 10% tot 20% door het laden,  ontladen  en verwarmen en koelen van je EOS. Denk ook na over welk systeem je nodig hebt. Het is geschikt voor de opvang van pieken en dalen in energieverbruik, maar je kunt nooit zoveel energie in de zomer opslaan dat je er de winter mee doorkomt. Het heeft daarom niet altijd veel zin om een grote installatie te koppelen aan je eigen zonnestroom. Want een grote, lege EOS krijg je bij een periode met weinig zon niet meer vol. Dan is groter duurder en niet rendabel.

Brandrisico van EOS

Er ontstaan helaas steeds vaker branden door oververhitte accu’s. Sta stil bij dat risico, want accubranden zijn moeilijk te blussen. Als de temperatuur van een batterijcel in de EOS stijgt, worden naburige cellen namelijk ook warm, vervolgens de cellen daarnaast, enzovoort. Er ontstaat dan een thermal runaway: een brand die zichzelf in stand houdt en voortduurt, zelfs als de vlammen gedoofd zijn. Bovendien komen er giftige en brandbare gassen en rook vrij die levensgevaarlijk zijn voor mens en dier. De kans op brand wordt wel beperkt, omdat er verplicht een zogenaamd battery management systeem (BMS) in de accu zit. Dat systeem houdt de spanning in de cellen in de gaten, verdeelt stroom en detecteert warmte. Wanneer er iets mis dreigt te gaan, wordt de installatie direct uitgeschakeld.

Professionele installatie

Zelf kun je ook veel doen om het brandrisico te verkleinen. Laat om te beginnen de installatie over aan een erkend installateur. Er zijn veel beunhazen actief die goedkoop kunnen leveren, maar geen aandacht hebben voor veiligheid. Een EOS kan de elektrische installatie zwaar belasten en een professionele installateur zal daar oog voor hebben. Hij beoordeelt de gehele elektrische installatie inclusief zonnepanelen, laadpalen, noodstroomaggregaten en dergelijke, die hierop zijn aangesloten. Laat het niet bij een controle bij de installatie alleen, maar zorg voor jaarlijks onderhoud.

Juiste plaatsing

Let ook op waar je de EOS plaatst. Veel bedrijven kiezen voor installaties van tussen de 20 kWh en 130 kWh. Die mogen onder bepaalde strikte voorwaarden binnen geplaatst worden. Toch raden we dit af. De brandweer wil soms niet naar binnen in een gebouw waar een EOS staat. Dan kan zelfs een eenvoudige binnenbrand niet geblust worden. Buiten plaatsen is dus beter en wel op meer dan 10 meter afstand van gebouwen, hagen en bomen. Voor installaties van meer dan 130 kWh is dat zelfs verplicht. Ook voor je verzekering is de juiste plaatsing van groot belang. Als de EOS niet geplaatst wordt zoals vereist, kan een geheel gebouw niet meer te verzekeren zijn.

Raadpleeg altijd eerst je Univé -adviseur

Brandpreventie moet prioriteit hebben in elk bedrijf. Laat je daarom informeren over de risico’s van een EOS voordat je er een aanschaft. Je Univé-adviseur zit klaar om je daarover meer te vertellen en om je te adviseren over maatregelen die je kunt treffen om brand te voorkomen. Ook kan Univé preventie-eisen hebben voor je verzekeringen. Een EOS is niet standaard meeverzekerd op je inventarisverzekering, maar je kunt hem wel apart verzekeren. Meer weten? Neem contact op met je adviseur.

Tekst: Univé

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie. Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Wat kun je van ons verwachten?
Onze zakelijke adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.