Veilige installatie biomassaketel voorkomt problemen
Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé
Overweeg jij om voor je bedrijf een biomassaketel aan te schaffen? Het is een mooie manier om je energiekosten te verlagen. Maar wees je wel bewust van het brandrisico van deze alternatieve warmtebron. Univé’s risicodeskundige Bas Luitjes legt uit waarom een goede installatie en regelmatig onderhoud belangrijk is.
Een biomassaketel brandt op biomassa: houtsnippers, houtblokken of brokjes geperst houtafval (pellets). Omdat de installatie een stuk zuiniger is dan een conventionele cv-ketel, vinden veel ondernemers het een aantrekkelijke investering. Zo gebruikt de vleeskalverhouderij de installatie vaak om water te verwarmen voor het bereiden van kalvermelk. Maar het warme water kan via radiatoren of vloerverwarming ook de temperatuur in verschillende ruimten aangenaam houden.
Waar kan brand ontstaan?
Een biomassaketel koop je niet even bij een bouwmarkt om hem vervolgens zelf te plaatsen. Het is echt een industriële installatie die door een gecertificeerd bedrijf geplaatst moet worden. De installateur is daarvoor opgeleid en kent de nodige veiligheidsmaatregelen. “Toch gaat er wel eens iets fout”, vertelt Bas. “Daarom raad ik altijd aan om vooraf met je Univé-adviseur af te stemmen waar de installatie van de biomassaketel precies aan moet voldoen. Hij kijkt net iets scherper dan de leverancier naar situaties waarin brand kan ontstaan. Als de installateur zich aan onze richtlijnen houdt, weet je zeker dat je goed zit met je brandverzekering. Je wilt toch niet op een gegeven moment ontdekken dat de installatie niet brandveilig is? De hoge kosten van herstel kun je voorkomen door je vooraf goed te laten informeren.”
Geschikte plek voor de biomassaketel
Wat is belangrijk om te weten als je een biomassaketel laat installeren? “Veiligheid staat voorop”, aldus Bas. “Aandacht daarvoor begint met de plek waar de ketel staat. We zien nog te vaak dat een biomassaketel in een ruimte staat die niet geschikt is als stookruimte. Je moet je voorstellen hoe gevaarlijk dat is als de ketel vlam vat. Een kleine brand kan zeer snel uitbreiden via brandbare bouwmaterialen. Dan kan het hele pand afbranden, met een enorme schade tot gevolg en grote risico’s voor wie daar aan het werk is.”
Brandscheiding tot dierverblijven
Op een boerderij lopen bovendien dieren gevaar als er brand uitbreekt. Bas: “Een biomassaketel mag daarom absoluut niet in dezelfde ruimte staan als waar de dieren zijn, zoals een stal of open voerkeuken. Bij een grote brand gaat dan de stal in vlammen op mét het daarin aanwezige vee. Plaats de ketel dus altijd in een brandcompartiment en zorg voor een brandscheiding tot de dierverblijven van 60 minuten. Nog beter is het om de ketel in een zelfstandige ruimte buiten de stal te laten installeren.”
Brandpreventie-eisen
Het brandcompartiment moet aan een aantal eisen voldoen. De deuren zijn zelfsluitend, in de ruimte hangt minimaal een rookmelder met een aansluiting op een alarmsysteem en er is een brandblusser binnen handbereik. Verder moet de biomassakachel voorzien zijn van een watersprinkler in de aanvoerlijn van pellets of houtsnippers. “Dit is om terugbranden naar de voorraadruimte te voorkomen”, aldus Bas. “Dan heb je meteen een enorme brand. De sprinkler moet zijn aangesloten op de waterleiding.”
Brandbare dakisolatie
Ook het rookkanaal moet volgens de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant geïnstalleerd worden. “Als de kachel binnen staat, gaat het rookkanaal door een dak dat vaak voorzien is van brandbaar isolatiemateriaal”, zegt Bas. “Omdat het een dubbelwandig kanaal is, wordt oververhitting gewoonlijk voorkomen. Maar er kunnen situaties ontstaan dat de temperatuur toch oploopt. Als dan het rookkanaal contact maakt met de dakisolatie, is er brandgevaar. Daarom moet de afstand van de pijp tot het dak minimaal 50 millimeter zijn en de daktoevoer moet voorzien zijn van een stormkraag. Niet iedere installateur houdt daar rekening mee.”
Onderhoud van biomassaketel en rookkanaal
Of de kachel veilig geïnstalleerd is, wordt bij ingebruikname gecontroleerd met een verplichte SCIOS Scope 5a keuring. Dit is een specifieke inspectie van bijzondere industriële installaties. De keuring moet bovendien periodiek herhaald worden. Hoe vaak is afhankelijk van de grootte en het gebruik van de biomassaketel. Bas: “Tijdens de periodieke keuringen wordt ook gekeken naar het onderhoud. De leverancier komt minimaal 1 maal per jaar langs om te kijken of alles nog naar behoren functioneert, maar het kan ook vaker zijn. En uiteraard neem je contact met hem op als je foutmeldingen krijgt. Vaak wordt gedacht dat een biomassaketel geen slechte verbranding kan hebben zodat een schoorsteenveger niet nodig is. Dat klopt niet. Ten minste een maal per jaar moet het rookkanaal professioneel gereinigd worden, bij intensief gebruik is dat tweemaal per jaar.”
Elektra en brandblussers
Brandveiligheid is voor elk bedrijf een belangrijk aandachtspunt en voor agrarische bedrijven vaak nog meer. Bij brandpreventie gaat het volgens Bas om het totaal aan maatregelen om brand te voorkomen. “De biomassaketel is geen zelfstandige installatie. De computer, de aanvoer van de pellets, het pompen van water, dat loopt allemaal op stroom. Daarom moet ook elektra veilig geïnstalleerd zijn en regelmatig gekeurd worden. Hetzelfde geldt voor de brandblussers.”
Eerst praten met je Univé-adviseur
Een Univé-adviseur kijkt niet zozeer of apparatuur goed werkt, maar heeft vooral oog voor alle brandrisico’s in het bedrijf: van onderhoud van elektra en installaties tot de risico’s van zonnepanelen. En van stof op de werkplek tot de toegankelijkheid van vluchtwegen en de plek van de brandblussers. Juist vanwege die specifieke blik én zijn kennis van de verzekeringsvoorwaarden is een adviseur van toegevoegde waarde. Ga daarom altijd eerst met je Univé-adviseur in gesprek voordat je nieuwe apparatuur of installaties aanschaft.”
Als agrarisch ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.
Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.
Gratis Bedrijfsverzekeringscheck
Wat kun je van ons verwachten?
Onze agrarisch adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.