Too Good To Go strijdt tegen voedselverspilling

10 juni 2024

Een groepje Deense ondernemers zag met lede ogen aan hoe al het overgebleven eten in buffetrestaurants werd weggegooid aan het einde van de dag. Aan deze voedselverspilling moest een einde komen, vonden zij. En zo ontstond Too Good To Go. Met hun tech-achtergrond ontwikkelden de ondernemers een app waarin bedrijven overgebleven voedsel met tenminste 50% korting kunnen aanbieden aan consumenten. De app verspreidde zich razendsnel over Europa. Laurine Poortmans is PR-manager van Too Good To Go in België en Nederland en vertelt met trots over de duurzame missie van het bedrijf en de doelen die ze hebben voor de toekomst.

Het WWF constateerde in 2021 dat wereldwijd 40% van het geproduceerde voedsel wordt verspild. Deze verspilling is verantwoordelijk voor 10% van alle broeikasgasemissies, het gebruikt een kwart van het beschikbare zoetwater en neemt een landoppervlak in beslag dat groter is dan China. “Voor Too Good To Go begon het met voedselverspilling tegengaan in buffetrestaurants, maar het probleem is vele malen groter dan dat”, vertelt Laurine. “Dus werd het idee uitgebreid naar supermarkten, bakkers, groenteboeren en inmiddels zelfs producenten.”

De app, die in 2016 werd gelanceerd, werd goed ontvangen in Denemarken en al snel volgden Engeland, Frankrijk en in 2018 ook Nederland. Laurine: “In de eerste jaren waren we volop bezig met bewustwording bij handelaren en winkeleigenaren. Voedsel weggooien dat de dag erna niet meer verkocht kon worden gebeurde regelmatig. Bedrijven betalen er zelfs afvalverwerkingskosten voor. Inmiddels weten ze dat er goede duurzame alternatieven zijn.”

Win-win

Bedrijven die te maken hebben met overgebleven voedsel, melden zich aan bij Too Good To Go. Afhankelijk van wat er over is, maken zij een verrassingspakket. Dit kan een broodpakket of een groentepakket zijn, maar ook een pakket met diverse producten. Deze pakketten worden vervolgens aangeboden in de app met de tijden waarop ze klaarstaan. Consumenten kunnen de app gratis downloaden en de aangeboden verrassingspakketten reserveren. De inhoud is een verrassing, maar consumenten weten zeker dat ze minimaal 50% korting krijgen op de inhoud. “Een echte win-winsituatie dus”, zegt Laurine. “Bedrijven verdienen toch nog geld aan producten die ze anders weg zouden gooien en consumenten krijgen goed eten tegen een lage prijs. Maar de belangrijkste winst is dat iedereen meehelpt om de planeet te redden.”

Nog meer voordelen

Too Good To Go onderzoekt regelmatig waarom bedrijven en consumenten de app gebruiken. “Van zowel consumenten als bedrijven weten we dat duurzaamheid één van de belangrijkste redenen is om mee te doen”, vertelt Laurine. “Ze willen dat de CO2-uitstoot door de productie van dit voedsel niet voor niks is geweest. Maar consumenten vinden het ook leuk om nieuwe producten en aanbieders te leren kennen. Bedrijven zien op hun beurt dat consumenten die een pakket ophalen vaker naar die winkel komen om hun andere boodschappen te doen.”

Nieuwste ontwikkelingen

Too Good To Go is nog lang niet klaar met haar missie om voedselverspilling tegen te gaan en ontwikkelt continu nieuwe initiatieven. Sinds kort kunnen ook fabrikanten producten aanbieden via de app. “Zij bieden zogenaamde magic pakketten aan die met voedsel van fabrikanten worden samengesteld en rechtstreeks bij de consumenten thuis worden bezorgd”, vertelt Laurine. “De pakketten bevatten producten die om diverse redenen de supermarkten nooit zullen bereiken, bijvoorbeeld door een drukfout op de verpakking. Ook nieuw is het Too Good To Go platform dat supermarkten helpt om de houdbaarheidsdata van alle producten in de gaten te houden. De app geeft vervolgens suggesties zoals een kortingssticker, naar de voedselbank of verkopen via Too Good To Go. Een andere noviteit is het kijk-ruik-proef-label. Het stimuleert consumenten om weer te vertrouwen op hun zintuigen. Is de houdbaarheidsdatum in zicht? Kijk, ruik en proef dan voordat

Wat heeft Too Good To Go bereikt

Sinds de oprichting in Nederland heeft Too Good To Go meer dan 16.000 partners aan zich gebonden en 4,2 miljoen mensen hebben de app gedownload. Hierdoor zijn er in Nederland meer dan 25 miljoen maaltijden gered. “In een land waarin we gemiddeld 33 kilo voedsel per persoon per jaar verspillen, is dat een prachtige winst”, zegt Laurine. “Ons doel voor de komende jaren is om nog veel meer maaltijden van verspilling te redden. We zitten inmiddels ook in Amerika en daar breiden we stad voor stad uit. En binnenkort openen we een vestiging in Melbourne, Australië. We willen meer gebruikers aantrekken en partners om ons heen verzamelen. Voedselverspilling tegengaan is de nummer 1 impact-actie die we kunnen nemen tegen de opwarming van de aarde. Hoe meer mensen zich aansluiten hoe, groter de impact.”

Tekst: Sandra Konijn

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie. Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Wat kun je van ons verwachten?
Onze zakelijke adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.