Tips om diefstal e-bike te voorkomen

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Tips om diefstal van je elektrische fiets te voorkomen

Het is enorm balen als je ontdekt dat je fiets gestolen is. Het gebeurt regelmatig en vooral bij de dure elektrische fietsen. Bij Univé zien we dat aan de schademeldingen* van onze klanten. Opvallend is dat vooral jongeren slachtoffer waren van diefstal, terwijl e-bikes toch meer met ouderen geassocieerd worden. Behalve inzichten rond diefstal van elektrische fietsen, hebben we ook een aantal tips om het risico op diefstal te beperken.

Meer diefstal elektrische fietsen

Het aantal schademeldingen van diefstal van elektrische fietsen is in 2020 met 81% gestegen ten opzichte van 2017. In deze periode daalde de schademeldingen van diefstal van ‘normale’ fietsen met 46,9% ondanks het toegenomen aantal verzekerde fietsen.

Meer jongeren op de elektrische fiets

Uit de cijfers van Univé blijkt dat er een sterke groei is in het aandeel elektrische fietsen onder jongere klanten. Het aandeel steeg maar liefst met 70% voor de leeftijd tot 35 jaar in 2020 ten opzichte van 2017. Bij ouderen is er nauwelijks groei, velen van hen hadden in 2017 al een elektrische fiets.

Jongeren zijn vaker slachtoffer van diefstal

Helaas blijkt dat het diefstalrisico bij Univé-klanten tot 35 jaar met een elektrische fietsverzekering 4,5 keer hoger is dan bij 65+-ers. Die stijging in schademeldingen onder jongeren heeft uiteraard te maken met het feit dat er meer e-bikes verkocht en gebruikt worden.  Steeds meer jongeren realiseren zich dat een elektrische fiets een goedkoper alternatief is dan een auto of een scooter en je bent vaak sneller dan met het openbaar vervoer.

Meer elektrische fietsen worden verzekerd

Vooral in de lente en zomer worden er veel verzekeringen voor e-bikes afgesloten. Logisch, want met het mooie weer trek je er op uit met je elektrische fiets. Uit onderzoek van GfK blijkt dat 66% van de Nederlanders een fietsverzekering afsluit bij aanschaf van een e-bike.

Maar dat betekent ook dat ruim een op de drie e-bikes niet verzekerd is voor diefstal. Ondanks de hoge aanschafwaarde van de elektrische fiets. In 2020 stegen de uitgaven op dit gebied met 10% naar een gemiddelde prijs van € 2.191 (bron: GfK).

Ook vaker schade aan de elektrische fiets

Doordat meer mensen gebruik maken van de e-bike, er langere afstanden mee worden afgelegd en de gemiddeld hogere snelheden, zijn er ook meer meldingen van schade aan de elektrische fiets. In 2020 stegen de schademeldingen* aan de elektrische fiets met 47,6% tov 2017. In tegenstelling tot de schademeldingen aan de ‘normale fiets’. Die daalde in deze periode met 18,7%. 

Nog enkele opmerkelijke cijfers

In 2020 zijn er in Nederland 547.000 elektrische fietsen verkocht, wat 30% meer is dan een jaar eerder. Voor fietsverkopers leidde dit tot een omzetrecord van 1,65 miljard euro; een verdubbeling ten opzichte van 2010.

In 2019 reden er naar schatting 22,9 miljoen fietsen in ons land, waarvan 2,4 miljoen e-bikes. Een gemiddeld Nederlands huishouden is in het bezit van 2,9 fietsen.

Tips om diefstal te voorkomen

Ook al ben je goed verzekerd, diefstal van de e-bike blijft erg vervelend. Daarom hebben we een aantal tips om het risico op diefstal te beperken:

  • Een logische tip is natuurlijk dat je de fiets op slot zet. Gebruik behalve het fietsslot ook een kettingslot. En zet je e-bike met het kettingslot ergens aan vast, bijvoorbeeld een fietsenrek.
  • Plaats je e-bike in een bewaakte fietsenstalling.
  • Zet je fiets binnen in een schuur of trappenhuis en ook op slot. Bij voorkeur aan een muuranker vastgezet.
  • Bij gebruik op een fietsendrager ook je e-bike op slot zetten en de fietsendrager met een slot vast maken aan de auto.
  • Neem losse onderdelen mee, bijvoorbeeld een afneembaar display.
  • Maak je sloten zo hoog en zo strak mogelijk vast 
  • Het kan raadzaam zijn een GPS-tracker voor je elektrische fiets aan te schaffen. Je hoopt deze nooit nodig te hebben, maar mocht je fiets tóch gestolen worden, dan kun je ‘m lokaliseren. 

* Cijfers uit onderzoek van Univé op basis van haar portefeuille van 2017 tot en met 2020 over schademeldingen fiets.

Laatste blogs

Wat is een contra-expert en wanneer schakel je deze in?

Bij een complexe schade kan een contra-expert van grote waarde zijn. Deze deskundige staat aan jouw kant, helpt om de schade juist vast te stellen, en adviseert je over de beste vervolgstappen. Wil je weten wanneer het slim is om een contra-expert in te schakelen en hoe je dit regelt? Lees dan onze blog en ontdek hoe je grip houdt op complexe schadesituaties.

Het belang van een verzuimverzekering

Je hebt een goedlopende onderneming met fijne medewerkers. Maar stel nou dat een van je medewerkers langdurig ziek wordt? Welke verplichtingen moet je dan nakomen en hoe kan je je daarvoor verzekeren? In onze blog legt adviseur Carlo Veerman het een en ander uit.

Is huisverkoop de enige oplossing bij arbeidsongeschiktheid?

Denk niet te simpel over wat jij doet als je arbeidsongeschikt raakt. Gewoon je huis verkopen? Je hebt wel iets anders aan je hoofd. En vind maar eens een andere woning. Je Univé-hypotheekadviseur schenkt daarom specifiek aandacht aan inkomensrisico’s, ook van jou als ondernemer.

Download ons gratis e-book met 12 mooie knooppunten fietsroutes

Fietsen is praktisch, duurzaam en gezond. En laten we de ontspanning en gezelligheid van samen fietsen niet vergeten. Dankzij de Nederlandse fietsinfrastructuur kom je op de mooiste plekken. Geen wonder dat steeds meer mensen de fiets pakken als ze een dagje uit gaan. Download hier gratis ons unieke e-book met fietsroutes door Noord-Holland.