Rookmelders redden levens – verplicht vanaf 1 juli 2022

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

In 2020 waren er 31 woningbranden met fatale afloop. In 61% van deze situaties was er geen rookmelder aanwezig. Feiten om over na te denken. Want wellicht was de afloop anders als er werkende rookmelders aanwezig waren. Henk van de Burg, Openbare Orde en (brand)Veiligheid gemeente Den Helder en Ronald Wasch, coördinator (brand)Veilig leven bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vertellen waarom het zo belangrijk is om werkende rookmelders in huis te hebben.

Bewustwording

‘Het gaat vaak om bewustwording’, vertelt Ronald. Wij zien dat mensen wel heel goed nadenken over de aanschaf van bijvoorbeeld een keuken van 10.000 euro, nieuwe kleding of een cadeau voor iemand. Maar aan een rookmelder van een paar euro wordt niet gedacht. En dat terwijl rook bij brand doodsoorzaak nummer één is. Rook bevat namelijk giftige gassen en verspreidt zich sneller dan vuur. Het is dus echt van levensbelang om zo snel mogelijk gealarmeerd te worden bij brand.’

In gesprek

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord coördineert de inspanningen op het gebied van veiligheid in de regio Noord-Holland Noord. 17 gemeenten vallen onder deze regio. Een daarvan is gemeente Den Helder. Namens deze gemeente is Henk van de Burg verantwoordelijk voor het toetsen van veiligheid van bouwplannen, het controleren van installaties, het advies geven over sprinklers en de plaatsing van andere preventiemiddelen zoals blussers en rookmelders.

Henk is in 1981 gestart bij de brandweer en heeft ontzettend veel ervaring en kennis op het gebied van (brand)veiligheid. Henk: ‘Het is heel belangrijk om met mensen in gesprek te gaan. Men is zich vaak niet bewust van (ernstige) gevolgen van brand. De verplichting van de rookmelders helpt hier natuurlijk wel bij. Alleen dan is het nog zaak dat mensen er ook voor blijven zorgen dat de rookmelder goed werkt. Het op tijd vervangen van de batterijen en het ophangen op de juiste plek bedoel ik bijvoorbeeld.’

Actieve gemeente

Dat de rookmelders per 1 juli 2022 verplicht worden, wordt op landelijke schaal gecommuniceerd. Daarnaast kan iedere gemeente natuurlijk zelf ervoor kiezen om burgers bewust te maken. Henk: ‘Afgelopen jaar heeft een student als afstudeerstage onderzocht hoe wij als gemeente de burgers zo goed mogelijk kunnen informeren over de verplichting. Daar kwamen verschillende adviezen uit zoals het ontwikkelen van een flyer, het betrekken van de (lokale) media, de inzet van social media en het bezoeken van diverse organisaties in onze gemeente.

Hiermee bedoelen we woningbouwverenigingen, vastgoedbedrijven, taxateurs, makelaars en verantwoordelijken voor gebouwen(beheer). Met deze partijen zijn we eigenlijk doorlopend in gesprek en zij zijn zich er zeker van bewust hoe belangrijk veilig wonen is, en dus ook het plaatsen van een rookmelder.’

Henk vervolgt: ‘Uit onderzoek blijkt dat sociaal minder gestelden vaak minder of geen aandacht hebben voor veilig wonen. Dat is ook logisch. De prioriteiten liggen elders. Het is juist belangrijk om ook met die mensen in gesprek te gaan. Wij gaan letterlijk de wijk in en nemen initiatief voor het contact. Op een gegeven moment is het natuurlijk aan de mensen zelf. Maar wij adviseren hierin graag. Wij zijn een actieve gemeente, hebben onze plannen gedeeld met onze collega-gemeenten. Hopelijk pakken zij het ook actief op.’

Advies

Ronald: ‘Ongeveer 70 procent van de woningen in Nederland beschikt over een rookmelder. Maar slechts 40% daarvan werkt goed, of hangt op een juiste plek. Voor nieuwbouwwoningen zijn sinds 2003 rookmelders verplicht. Voor woningen van voor die tijd is het dus belangrijk om na te gaan of er functionerende rookmelders aanwezig zijn.

Het aantal rookmelders hangt af van de situatie. Op de website www.rookmelders.nl vind je adviezen over het plaatsen, het onderhoud en welke soorten rookmelders er zijn. Via de website is het mogelijk om voor je eigen situatie te berekenen hoeveel rookmelders er nodig zijn. Voor een huis met drie verdiepingen, een garage aan huis, de wasmachine en droger in de bijkeuken, drie slaapkamers in gebruik en kinderen onder de vijftien jaar is het beste advies acht rookmelders.

Naast rookmelders adviseren wij ook om een CO melder aan te schaffen. CO is een gevaarlijke gas die je je niet ruikt of proeft. Verschijnselen zijn: hoofdpijn, misselijk, braken en bij ernstige vergiftiging kan je er zelfs aan overlijden.’

In Noord-Holland zijn jaarlijks ongeveer tweehonderd meldingen van woningbranden. Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken maar een goede voorbereiding kan wel helpen, kalm te blijven bij brand. Op www.brandweer.nl vind je meer informatie over een vluchtplan, rookmelders en een uitgebreide checklist.

Koolmonoxidevergifting

Naast rookmelders adviseren wij ook om een CO melder aan te schaffen. CO is een gevaarlijke gas die je je niet ruikt of proeft. Verschijnselen zijn: hoofdpijn, misselijk, braken en bij ernstige vergiftiging kan je er zelfs aan overlijden.’

Meer informatie

In Noord-Holland zijn jaarlijks ongeveer tweehonderd meldingen van woningbranden. Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken maar een goede voorbereiding kan wel helpen, kalm te blijven bij brand. Op www.brandweer.nl vind je meer informatie over een vluchtplan, rookmelders en een uitgebreide checklist.

Laatste blogs

Samen werken aan gezondere wijk

Samen werken aan een gezondere wijk

“Ik wil overal bij zijn, zolang het maar gratis is. Want geld, dat heb ik niet.” Deze woorden van een inwoner uit Nieuw Den Helder benadrukken meteen waarom laagdrempelige activiteiten zo belangrijk zijn. In een wijk waar kansen vaak onbereikbaar lijken, werkt Marijke de Wijs, JOGG-regisseur bij Team Sportservice Noordkop, hard aan het project Positief Gezond in Nieuw Den Helder: “Gezondheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar we zorgen ervoor dat het toegankelijk is voor iedereen.”
Zwemles afbeelding

‘Niet alleen Nederlandse les, ook zwemles is belangrijk’

Isabel van ’t Spijker en Jeanine van Arkel werken als leerkracht op de openbare basisschool De Peppel. Beiden geven taalles aan vluchtelingkinderen. Maar ze hebben nog een missie; alle nieuwkomers leren zwemmen. ‘Veiligheid en mee kunnen doen, daar gaat het ons om.’
Univé-fietslampjes voor De Regenboog

Kinderen van De Regenboog goed verlicht naar school

Op nieuwkomersschool De Regenboog in Heerhugowaard zitten zo’n honderd kinderen die in het azc wonen of waarvan de ouders statushouder of arbeidsmigrant zijn. Op deze school worden ze geholpen met taal en klaargestoomd voor het reguliere onderwijs. Micha is er conciërge en zag met lede ogen aan hoe kinderen ’s morgens vroeg in het donker met onverlichte fietsen op school aankwamen. Hij begon een zoektocht die eindigde bij de fietslampjesactie van Univé Noord-Holland.
Kaagloop

Wervershoof blikt terug op geslaagde 35e Kaagloop

De 35e editie van de Kaagloop in Wervershoof was er één om door een ringetje te halen. Alles verliep volgens plan en de weersomstandigheden waren perfect. Ook de nieuwe afstand van 16 kilometer bleek een hit. Organisator en vrijwilliger Dennis Swart kijkt terug op een zeer geslaagd evenement.

‘Bij ZOB heb je een contract voor het leven’

Loek Settels is een voetballiefhebber in hart en nieren. Van jongs af aan is hij op het grasveld te vinden. Ook zijn drie zoons zijn met het virus geïnjecteerd. ‘De dag dat mijn jongens bij Voetbalvereniging ZOB gingen spelen, was de dag dat ik mij begon in te zetten voor deze club’.