Phishing: één van de gevaarlijkste vormen van cybercrime
Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé
Stel je krijgt een e-mail van de Belastingdienst binnen of van de bank. Uit veiligheidsoverweging hebben zij een update nodig. Je hoeft alleen maar op de link te klikken en privégegevens in te vullen. Het lijkt belangrijk, dus je doet wat er gevraagd wordt. Helaas! Criminelen hebben nu de kans om je bankrekeningen te plunderen. Je bent slachtoffer geworden van phishing.
Wat is phishing?
Phishing is een poging van cybercriminelen om persoonlijke gegevens te bemachtigen. Hoe dat werkt? Je ontvangt een e-mail van een partij die er zeer betrouwbaar uitziet. De bank bijvoorbeeld of een officiële instantie zoals DigiD of het CJIB. De e-mail bevat een waarschuwing of een mooi aanbod. Er is haast geboden: je moet direct actie ondernemen door op een link te klikken. Deze link leidt naar een betrouwbaar ogende website waar privacygevoelige gegevens ingevuld moeten worden.
In werkelijkheid is dit een geraffineerde manier om gegevens te stelen, zoals inlogcodes, wachtwoorden, creditcardgegevens en pincodes. Daarmee krijgen de criminelen toegang tot belangrijke accounts, trekken ze bankrekeningen leeg of plegen ze identiteitsdiefstal. Phishing vindt meestal plaats via e-mail, maar criminelen kunnen ook bellen, sms’en of WhatsAppen.
Hoe herken je phishing? Volg het programma van de Cyber Fit Service
Univé wil ondernemers helpen de online veiligheid te verbeteren. Ben jij zakelijke klant bij Univé? Dan kun jij een jaar lang gratis gebruikmaken van de Cyber Fit Service van Surelock. Jij, en eventueel ook je medewerkers, leren dan van alles over cybercrime aan de hand van thema’s als phishing, wachtwoorden en hardware. Ook ontvang je gedurende het jaar af en toe nep phishing mail in je mailbox. Ga je daarop in? Dan krijg je een melding dat cybercriminelen hadden kunnen toeslaan en lees je waar je op had moeten letten.
Leer de signalen van cybercrime herkennen en weet wat je moet doen als het misgaat. Phishing is één van de gevaarlijkste vormen van cybercriminaliteit. Het komt vaak voor. Het eerste thema van het programma gaat dan ook over phishing. Gevolgd door nog zes andere thema’s. Meld je vóór 1 juli 2022 aan voor de Cyber Fit Service.
Univé Cyberhulp
In welke branche je ook werkzaam bent, cybercrime ligt altijd op de loer. Daarom hebben wij Univé Cyberhulp.
Heb je echt te maken met cybercrime of heb je een vermoeden ervan? Bel dan direct de Univé Cyberhelpdesk op 0592 74 22 22. Ook als je geen bedrijf hebt, helpt Univé jou om je online zeker te voelen. Onze experts staan 24/7 voor je klaar. Zij helpen bij het beperken van cyberschade en waar mogelijk ook het herstellen ervan.
Gratis Bedrijfsverzekeringscheck
Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.
Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.
Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.