Ondernemen: van start tot pensioen in 10 stappen
Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé
In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste momenten voor ondernemers. Momenten waarop je voor belangrijke keuzes komt te staan en dus wel wat hulp en advies kunt gebruiken. Als je nog nadenkt over het starten van bedrijf, maar ook als je pensioen al in zicht is.
1. Onderzoek en voorbereiding
Met bijna 2 miljoen ondernemers in Nederland zou je denken dat het starten van een eigen bedrijf een koud kunstje is. Als zij het allemaal kunnen, waarom jij dan niet? Toch komt er veel kijken bij het starten van je eigen bedrijf. In dit artikel leggen we uit waar je allemaal aan moet denken voordat je een bedrijf start.
Lees het artikel ‘Onderzoek en voorbereiding’
2. Een rechtsvorm voor je onderneming kiezen
Na zorgvuldig onderzoek en voorbereiding heb je een heldere visie voor je onderneming. De volgende stap is het kiezen van een passende rechtsvorm. Elke rechtsvorm heeft zijn eigen voordelen, nadelen en eisen. In dit artikel lees je hoe je voor jouw bedrijf de beste rechtsvorm kiest.
Lees het artikel ‘Een rechtsvorm voor je onderneming kiezen’
3. Je bedrijf inschrijven en een administratie opzetten
Oké, je kunt de deuren van je bedrijf nu bijna openen. Maar voor het zover is zijn er nog twee dingen om af te ronden in de opstartfase: het inschrijven van je bedrijf en het opzetten van een administratie.
Lees het artikel ‘Je bedrijf inschrijven en een administratie opzetten’
4. Werken met personeel
Een gezonde onderneming groeit. Er komt steeds meer werk binnen en eigenlijk kun je dat niet allemaal zelf aan. Je overweegt dus om personeel aan te nemen. Maar waar moet je allemaal op letten bij het aannemen van, werken met en ontslaan van personeel?
Lees het artikel ‘Werken met personeel’
5. Groei en krimp van je bedrijf
Na het aannemen van personeel is je bedrijf een nieuwe fase ingegaan. Daar horen nieuwe doelen bij, die je ongetwijfeld helder voor ogen hebt. De weg daarnaartoe ligt vol kansen, maar er liggen ook risico’s op de loer. Welke zijn dat en hoe ga je hiermee om?
Lees het artikel ‘Groei en krimp van je bedrijf’
6. Een bedrijf overnemen
Als ondernemer ben je continu in beweging. Hetzelfde geldt voor je bedrijf, dat je natuurlijk het liefst ziet groeien. Een ander bedrijf overnemen kan daarbij een aantrekkelijke optie zijn. Maar wat komt daar allemaal bij kijken en waar moet je op letten? We nemen een aantal belangrijke zaken met je door.
Lees het artikel ‘Een bedrijf overnemen’
7. Wat als je zelf uitvalt?
Veel ondernemers werken bij een griepje of verkoudheid gewoon door. Ziekmelden en doorbetaald worden, zoals iemand in loondienst, is er immers niet bij. Maar hoe zit dat als je langdurig ziek bent, of door een ongeluk tijdelijk niet kunt werken? Dat hangt af van welke voorzorgsmaatregelen je hebt getroffen.
Lees het artikel ‘Wat als je zelf uitvalt?’
8. Je toekomst als ondernemer
Ondernemen is vooruitkijken. Nadenken over nieuwe kansen, voor je bedrijf en voor jezelf. Maar dat is best een uitdaging als je planning elke dag bomvol activiteiten en afspraken staat. Hoe krijg je dat voor elkaar en waar moet je eigenlijk allemaal aan denken? Een paar tips om de grote lijnen én de kleine details niet uit het oog te verliezen.
Lees het artikel ‘Je toekomst als ondernemer’
9. Stoppen met ondernemen
Voor het starten van een bedrijf heb je op zich niet veel nodig. Met een goed idee, een doordacht plan en een flinke dosis energie ben je al snel goed op weg. Maar het beëindigen van een bedrijf is een heel ander verhaal. Hoe regel je dat het beste voor jezelf, maar ook voor het bedrijf dat je achterlaat?
Lees het artikel ‘Stoppen met ondernemen’
10. Als ondernemer met pensioen
Er zijn genoeg ondernemers die met plezier hun leven lang blijven werken. Maar het is logisch om na te denken over dat moment wanneer je wel wilt stoppen. Door je pensioenzaken goed te regelen zorg je ervoor dat dat kan op een moment waarop jij dat wilt. We lichten de opties voor jou als ondernemer in dit artikel toe.
Verplichte verzekeringen voor zzp’ers
Op dit moment ben je als zzp’er nog niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Maar in de nabije toekomst kan dat wel het geval zijn. Zo is het kabinet van plan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers te verplichten.
De enige verzekering die op dit moment wel verplicht is, is de WA-verzekering voor je bedrijfsauto, tractor of zakelijke personenauto. Die verzekering heb je ook nodig voor zelfrijdend werkmaterieel, zoals een graafmachine of heftruck.
Gratis Bedrijfsverzekeringscheck
Ook al zijn verzekeringen niet verplicht, het is vaak wel verstandig om als zzp’er over je verzekeringen na te denken. Ook als je nog vanuit huis werkt, want zakelijke risico’s zijn niet gedekt door particuliere verzekeringen.
Maar tijd om verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.
Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.