Nieuwe wetgeving voor noodstroomaggregaat

7 oktober 2024 – maak een afspraak

In stallen met kunstmatige ventilatie moet de stroomvoorziening altijd in orde zijn. Bij stroomuitval moet daarom direct een noodstroomaggregaat in werking treden. Om nog beter te voorkomen dat het ventilatiesysteem uitvalt, is er sinds 1 juli nieuwe wetgeving van kracht voor het noodstroomaggregaat. Waar moet je aan voldoen?

Maandelijks testen

Volgens de nieuwe regels moet het noodstroomaggregaat direct starten bij stroomuitval, hetzij automatisch, hetzij handmatig. Of alles goed werkt, moet je regelmatig testen. Elke maand controleer je of het aggregaat aanslaat, of de juiste spanning en frequentie bereikt worden en of de motor stabiel draait. Je noteert de datum en het tijdstip, storingen en uitgevoerde herstelacties en bewaart die registraties 13 maanden. Naast de maandelijkse tests, test je het systeem een keer per jaar op vol vermogen. Ook controleer je of er voldoende brandstof aanwezig is om het noodstroomaggregaat zes uur te laten draaien.

Univé-voorwaarden: ieder kwartaal op vol vermogen testen

Om goed verzekerd te zijn, moet je in ieder geval aan wet- en regelgeving voldoen. Maar let op! De verzekeringsvoorwaarden kunnen strenger zijn dan de wettelijke regels. Univé eist bijvoorbeeld dat je ieder kwartaal het noodstroomaggregaat op vol vermogen test. Je ontkoppelt dan de stroomtoevoer van het net zodat je bedrijf zonder stroom zit. Als het goed is, waarschuwt het alarmsysteem dan direct en treedt het noodstroomaggregaat automatisch in werking of zet je deze handmatig aan. Heb je een trekker-aggregaat dan sluit je die direct aan. Het aggregaat moet in de stroomtoevoer voor je hele bedrijf voorzien. Er moet ook altijd iemand op het bedrijf aanwezig zijn die over de kennis en ervaring beschikt om in te kunnen grijpen als niet alles volgens plan verloopt.

Iedere agrariër zijn eigen noodaggregaat

Maak je gebruik van een mobiel noodstroomaggregaat achter een trekker? Dan kan het moeilijker zijn om aan de eis te voldoen dat het aggregaat binnen 15 minuten na alarmering werkt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er niemand op het erf is of dat de trekker nog aan een ander werktuig gekoppeld is. De kans dat je in tijdnood komt, is nog groter als je het noodstroomaggregaat deelt met een buurman-agrariër. Staat het systeem toevallig niet op je erf? Dan moet je naar de buren met een trekker, het aggregaat vinden, het meenemen en dan koppelen aan je eigen stal. Dat lukt waarschijnlijk niet binnen 15 minuten. Daarom moet iedere agrariër die gebruikmaakt van kunstmatige stalventilatie nu zijn eigen noodstroomaggregaat hebben die altijd aanwezig is op de bedrijfsvestiging. De voorkeur gaat daarbij uit naar een vaste installatie.

Univé-voorwaarden: testen risicoscenario’s

Naast je eigen maandelijkse en driemaandelijkse testen, kun je periodiek een bezoek verwachten van een risicodeskundige van Univé. Hij bespreekt allerlei scenario’s met je en test die ook. Bij dat soort bezoeken zien we nogal eens dat het noodstroomaggregaat niet automatisch opstart bij het onderbreken van de netspanning. Ook handmatig starten lukt niet altijd en soms is de startaccu leeg.  Daarnaast heeft er niet altijd jaarlijks onderhoud plaatsgevonden. Na afloop van het bezoek bespreken we daarom wat de gebreken en mankementen zijn en binnen welke termijn deze verholpen moeten zijn.

Herstel door erkende vakman

Blijkt uit het keuringsrapport dat er herstel nodig is? Degene die de keuring verricht, mag niet ook het herstel voor zijn rekening nemen. Dit is omdat de keuringsinstantie onafhankelijk moet zijn. Je schakelt daarom voor dat werk zelf een erkend installatiebedrijf in. Hoe snel het herstel moet gebeuren, hangt af van de ernst van het defect. Als er acuut gevaar is, moet je direct actie ondernemen. Gaat het om een klein aandachtspunt, dan krijg je meer tijd voor het herstel.

Als de installateur het herstelwerk heeft gedaan, krijg je een herstelverklaring. Dit stuur je naar Univé om je brandverzekering veilig te stellen. Krijgen wij geen bericht over de keuringen en eventueel herstel, dan nemen we contact met je op. Je dekking vervalt niet meteen, maar je moet je verplichtingen wel binnen afzienbare tijd nakomen.

Univé-verzekering Dekking Uitval Regelapparatuur

Wanneer kunstmatige stalventilatie uitvalt, kan dat al in korte tijd leiden tot enorm dierenleed. En de financiële impact voor jouw bedrijf kan heel groot zijn als je dieren omkomen. Twee goede redenen dus om regelmatig te controleren of de systemen goed werken. Toch is het nooit uit te sluiten dat er iets misgaat. Heb je je aan de voorwaarden gehouden en gezorgd voor onderhoud en controles? Als het systeem dan toch uitvalt of niet goed werkt, kun je met de Univé-verzekering Dekking Uitval Regelapparatuur een vergoeding krijgen voor de schade aan dieren en deels voor bedrijfsschade. Wil je meer weten over deze verzekering of wil je een goed advies? Neem dan contact op met je Univé-adviseur.

Tekst: Univé

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Als agrariër zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie. Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Wat kun je van ons verwachten?
Onze agrarische adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.