Modderseizoen: zorg voor een schone en veilige weg

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

De oogstperiode is gestart. Met de regen die gaat komen, neemt de kans op modderige en gladde wegen toe. Een risico voor weggebruikers. Aan de veroorzaker de verantwoordelijkheid om dit risico zoveel mogelijk te beperken. Een gladde weg kan voor alle partijen heel vervelende gevolgen hebben. Zelfs op een kleine landweg waar weinig verkeer komt.

Neem je verantwoordelijkheid

Iedereen die met trekkers en landbouwmachines de weg op gaat en daarbij mogelijk vervuiling kan veroorzaken, zou op de hoogte moeten zijn van de wet- en regelgeving. Ook moeten zij verantwoordelijkheid nemen voor een schone en veilige weg. Vooral in de natte herfstmaanden zorgt modder voor verraderlijk gladde wegen. Dit veroorzaakt jaarlijks verkeersongevallen, waarvan sommige met ernstige afloop.

Als vervuiler van de weg ben je verantwoordelijk en aansprakelijk voor de eventuele gevolgen. Ook als je in opdracht werkt voor iemand anders. Door waarschuwingsborden en het schoonhouden van de weg kunnen ongelukken door modder op de weg worden voorkomen. Zorg ervoor dat je er alles aan hebt gedaan. Voor de veiligheid én je eigen geweten.

Modderprotocol: stappen om de weg schoon te houden

  1. Informeer de wegbeheerder
    Is vervuilen onvermijdelijk? Informeer dan minimaal 24 uur van tevoren de wegbeheerder en geeft de tijd en locatie van je werkzaamheden door.
  2. Plaats modderborden
    Plaats de juiste modderborden circa 75 tot 100 meter voor het weggedeelte met slipgevaar. Plaats de modderborden aan de rechterkant van de weg en zorg ervoor dat deze goed zichtbaar zijn.
  3. Voorkom vervuiling door modder
    Probeer in het land zo veel mogelijk aanhangende grond kwijt te raken. Maak bijvoorbeeld de wielen met een schop schoon voordat je de weg op gaat. Overweeg bij slechte weersomstandigheden een systeem van overladen.
  4. Maak de weg schoon
    Het schoonmaken van de weg is noodzakelijk. Dit voorkomt het vastrijden van de modder. Is vegen niet genoeg? Spuit de weg dan schoon.
  5. Modderborden verwijderen
    Is de weg schoon en niet meer glad? Verwijder dan direct de modderborden.
  6. Ben je klaar? Meld het bij de wegbeheerder.
    Als de weg weer vrij is van modder, meld je dit bij de wegbeheerder.

Let op: werk je op of langs de weg? Draag dan altijd een reflecterend veiligheidsvest.

De stappen die je als ondernemer moet nemen, staan ook beschreven in modderprotocollen. Deze verschillen per provincie. De basis van de meeste protocollen is vergelijkbaar. Meer informatie vind je op de website van je provincie. Of neem contact op.  

Hoe plaats je modderborden?

Het is verplicht modderborden te plaatsen om weggebruikers te waarschuwen voor een mogelijk gladde weg. Voor het plaatsen van de borden gelden de volgende richtlijnen:

  • Plaats ze ongeveer 100 m voor en na de vervuiling, aan de rechterkant van de weg 
  • Minimale afstand tot de rijbaan: 0.6 m binnen de bebouwde kom, 1.80 m buiten de bebouwde kom 
  • Maximale afstand tot de rijbaan: 3.60 m 
  • Minimale hoogte onderzijde bord: 1.20 m buiten de bebouwde kom, 2.20 m binnen de bebouwde kom 

Modderborden bestellen met korting

Bestel uw modderborden bij onze samenwerkingspartner LTO Ledenvoordeel met korting via https://www.unive.nl/zakelijk/modderborden. De korting geldt ook als u geen lid bent van LTO Ledenvoordeel.

Als agrarisch ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Op zoek naar een zorgverzekering die bij jou past? Doe de Univé ZorgCheck!

Doe de Univé ZorgCheck!

Tot eind december kun je weer een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Maar hoe weet je nu wat de juiste keuze is met betrekking tot je zorgverzekering? Zodat je goed verzekerd bent, maar ook niet meer betaalt dan nodig. Daar hebben wij iets op bedacht: de Univé ZorgCheck. Binnen een half uur weet je welke zorgverzekering bij jouw situatie past, met behulp van een Univé-adviseur. En het mooie? De ZorgCheck kan via een persoonlijk gesprek in onze winkel, via beeldbellen óf telefonisch. Voor ieder wat wils!

Innovatief werken op de demoboerderij van Lely

Lely is al jaren een vertrouwde naam binnen de melkveehouderij. Dit innovatieve bedrijf uit Maassluis zet zich dagelijks in om het leven van melkveehouders makkelijker en efficiënter te maken. In 2020 deed Lely een bijzondere stap door een boerderij in Schipluiden aan te kopen, waar hun nieuwste technologieën in de praktijk worden gebracht en gedemonstreerd. Agrarisch ondernemer Peter Hulsbos is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op deze demoboerderij en deelt met ons waarom hij juist hier zijn werkgeluk vindt.
Wens Sensum Instituut vervuld door Ledenfonds donatie

Het Sensum Instituut ontvangt een tovertafel vanuit het Ledenfonds

Een Tovertafel voor het Sensum Instituut. Dat was de grote wens van de kinderen en de behandelaren. Om hun wens uit te laten komen, schakelde Liselotte van Berkel Univé Noord-Holland in. ‘Wat waren we verrast toen we hoorden dat het Ledenfonds het hele bedrag wilde sponsoren!’ Het Sensum Instituut in Hoofddorp (Gemeente Haarlemmermeer) behandelt jonge kinderen waarbij een vermoeden bestaat van autisme of sprake is van autistisch gedrag. Hier krijgen kinderen, één op één, een dagbehandeling. Het team bestaat uit 22 medewerkers en 11 kinderen in de leeftijd van 3,5 tot 6 jaar.

Hoe verzeker je schade door zonnepanelendeeltjes?

Wanneer deeltjes van zonnepanelen na een brand in de omgeving terechtkomen, kan de schade groot zijn. Als eigenaar van de panelen kun je aansprakelijkheid gesteld worden voor die schade en opdraaien voor opruiming- en saneringskosten. Hoe kan je dit verzekeren?

Regie in eigen hand met een levenstestament

Niemand staat graag stil bij de minder leuke dingen van het leven. Denk aan een ziekte of het niet meer in staat zijn om eigen beslissingen te nemen. Toch is het belangrijk om voorbereid te zijn op deze situaties. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je naasten. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om daarom een levenstestament op te stellen bij een notaris. In ons e-book ontdek je wat een levenstestament inhoudt en hoe het je kan helpen controle te houden over je leven. Zelfs als je zelf niet meer kunt handelen. Lees verder en download het e-book gratis.