Kunstwerk in tuin Dijklander Ziekenhuis voor vrouwelijke verzetsheld

Leestijd: drie minuten | geschreven door Ellen Basjes

De Tweede Wereldoorlog: littekens en herinneringen voor altijd. Helaas leven er steeds minder mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Onze verzetsstrijders mogen niet vergeten worden en daarom is het zo belangrijk om hen te blijven herdenken en hun verhalen te blijven vertellen. Één van de geëerde verzetsstrijders van die tijd is mevrouw Odile Moereels, beter bekend als zuster Moereels (1880-1964). De voormalig directrice van het Stadsziekenhuis in Hoorn speelde een grote rol in het verbergen van onderduikers. In een van de tuinen van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn is een kunstwerk onthuld ter herdenking aan deze bijzondere vrouw. 

‘Als er over verzet wordt gesproken, zijn het vooral de mannen waar men het over heeft. Veel vrouwen verdienen het ook om blijvend herinnerd te worden.’ Rita Lodde, één van de initiatiefnemers en actief voor Comité 40-45 Hoorn, vertelt met veel respect voor de betrokkenen over de situatie in Hoorn tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Een indrukwekkend verhaal is dat van zuster Moereels. Zij was van 1921 tot 1945 directrice van het Stadsziekenhuis (Nu Dijklander Ziekenhuis) en heeft veel levens gered door plaats te bieden aan onderduikers. De bevrijding was in 2020, 75 jaar geleden. Dat leek ons een passend moment om haar voor altijd herinneren in een kunstwerk. Ook haar verhaal mag niet vergeten worden.’

Doordachte aanpak

Het voormalig Stadsziekenhuis was gevestigd in de binnenstad van Hoorn, achter het Kerkplein. Met een grote tuin was het een gerenommeerd ziekenhuis in de regio. Rita: ‘Zuster Moereels had een doordachte aanpak om zoveel mogelijk onderduikers te helpen. Wanneer de Duitsers op inspectie kwamen, vertelde zij dat in bepaalde ziekenhuiskamers patiënten lagen met zeer besmettelijke ziekten. Daarmee doelde zij dan op de kamers waar de onderduikers verbleven. De Duitsers waren natuurlijk heel bang om ook ziek te worden en ondernamen geen actie om deze kamers te controleren. Door haar aanpak zijn veel levens bespaard gebleven. Door de hectiek en de steeds veranderende groep is niet bijgehouden om hoeveel mensen het exact ging.’

Kunstwerk

Het kunstwerk is geplaatst in de binnentuin van het Dijklander Ziekenhuis. Rita: ‘Het bestuur van het ziekenhuis verleende direct medewerking aan de plaatsing van het kunstwerk. Een verhaal met impact als dit moet bewaard blijven. Comité 40-45 is heel blij dat het bestuur van het ziekenhuis dezelfde mening heeft.’

Het kunstwerk is ontworpen door Hoornse kunstenaar JChristiaan Heydendijk. Het gedenkteken bestaat uit een glazen plaat met de contouren van zuster Moereels en op haar schoot een Joods jongetje dat dankzij haar werd gered. Hij woont nu in Israël en komt graag kijken wanneer dat weer mogelijk is. Rita: ‘Het kunstwerk straalt uit wie zuster Moereels was. Zorgzaam, eenvoudig en bescheiden.’ Een nicht en neef van mevrouw Moereels hebben samen met het bestuurslid van het ziekenhuis het kunstwerk eind september afgelopen jaar onthuld. ‘Het comité is erg dankbaar voor de betrokkenheid van de familie Moereels. Op het moment van de onthulling was het 75 jaar terug dat ons land bevrijd werd en ook 75 jaar geleden dat zuster Moereels afscheid nam van het ziekenhuis. Een memorabel moment. En met een prachtig kunstwerk als eerbetoon is de cirkel rond,’ sluit Rita af.

Het Comité 40-45

Comité 40-45 heeft als doel om voorgevallen gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog blijvend in herinnering te houden. Ieder jaar stelt het comité een programma op dat bestaat uit exposities, schoolactiviteiten, concerten en de Stille Tocht en Herdenking. Actieve en betrokken bestuursleden stellen voor 2021 ook weer een interessant programma samen. Kijk voor meer informatie op: comite4045.nl

Samenwerken?

Het kunstwerk is mede dankzij een donatie vanuit Univé Noord-Holland tot stand gekomen. Met een donatie voor het kunstwerk voor zuster Moereels houden we niet alleen de herinneringen levend, maar dragen we bij aan de educatie van de geschiedenisverhalen.

Stichting Univé Ledenfonds
Als coöperatie staan we graag dichtbij onze leden en willen we dit ook concreet maken. Niet geheel toevallig is daarom in 2014 Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds opgericht

Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid.

Wil je ook een beroep doen op het Ledenfonds voor een samenwerking? Lees hier de voorwaarden en neem contact met ons op. 

Laatste blogs

Samen werken aan gezondere wijk

Samen werken aan een gezondere wijk

“Ik wil overal bij zijn, zolang het maar gratis is. Want geld, dat heb ik niet.” Deze woorden van een inwoner uit Nieuw Den Helder benadrukken meteen waarom laagdrempelige activiteiten zo belangrijk zijn. In een wijk waar kansen vaak onbereikbaar lijken, werkt Marijke de Wijs, JOGG-regisseur bij Team Sportservice Noordkop, hard aan het project Positief Gezond in Nieuw Den Helder: “Gezondheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar we zorgen ervoor dat het toegankelijk is voor iedereen.”
Zwemles afbeelding

‘Niet alleen Nederlandse les, ook zwemles is belangrijk’

Isabel van ’t Spijker en Jeanine van Arkel werken als leerkracht op de openbare basisschool De Peppel. Beiden geven taalles aan vluchtelingkinderen. Maar ze hebben nog een missie; alle nieuwkomers leren zwemmen. ‘Veiligheid en mee kunnen doen, daar gaat het ons om.’
Univé-fietslampjes voor De Regenboog

Kinderen van De Regenboog goed verlicht naar school

Op nieuwkomersschool De Regenboog in Heerhugowaard zitten zo’n honderd kinderen die in het azc wonen of waarvan de ouders statushouder of arbeidsmigrant zijn. Op deze school worden ze geholpen met taal en klaargestoomd voor het reguliere onderwijs. Micha is er conciërge en zag met lede ogen aan hoe kinderen ’s morgens vroeg in het donker met onverlichte fietsen op school aankwamen. Hij begon een zoektocht die eindigde bij de fietslampjesactie van Univé Noord-Holland.
Kaagloop

Wervershoof blikt terug op geslaagde 35e Kaagloop

De 35e editie van de Kaagloop in Wervershoof was er één om door een ringetje te halen. Alles verliep volgens plan en de weersomstandigheden waren perfect. Ook de nieuwe afstand van 16 kilometer bleek een hit. Organisator en vrijwilliger Dennis Swart kijkt terug op een zeer geslaagd evenement.
Scholen aan Zee ontvangt 400 fietslampjes van Univé Noord-Holland

Fietslampjes van Univé Noord-Holland dankbaar in ontvangst genomen

Begin november ging de fietslampjesactie van Univé Noord-Holland van start. Door fietslampjes te doneren aan leerlingen van middelbare scholen in de regio, wil Univé Noord-Holland bijdragen aan de verkeersveiligheid van jongeren. Scholengemeenschap Scholen aan Zee meldde zich aan en kreeg voor de verschillende locaties vierhonderd lampjes toegewezen. Voorzitter van het College van Bestuur Hans van Beekum vertelt over de actie.