De Laatste Pluk: 200.000 kilo fruit voor de Voedselbank
24 juni 2024
200.000 kilo appels en peren; ook tijdens De Laatste Pluk in 2023 plukten talloze vrijwilligers zoveel mogelijk appels en peren voor cliënten van de Voedselbanken. Vers fruit is belangrijk, maar lang niet altijd te vinden in de pakketten. Dankzij telers als Jacob Gerrit en Evelien kunnen we daar samen met de Nederlandse Uitdaging verandering in brengen!
Jacob Gerrit en Evelien hebben een appelbedrijf in Noord-Holland. Toen de fruittelers vorig jaar door Bas Husslage – projectleider van De Laatste Pluk – werden benaderd, zagen ze de voordelen er wel van in. In veel boomgaarden hangt tegen het einde van het seizoen nog fruit dat niet meer geplukt wordt. Telers kiezen er vaak voor om het fruit op het land te laten liggen omdat plukken, vervoeren, verpakken en opslaan meer kost dan het oplevert.
Mooie bestemming voor fruit dat overblijft
Met De Laatste Pluk krijgt het nog goed eetbare fruit, een mooie bestemming: de cliënten van de Voedselbanken in Nederland. Een mooie manier om voedselverspilling tegen te gaan. “De kwaliteitseisen van de supermarkten zijn heel hoog”, legt Jacob Gerrit uit. “Daardoor blijven er ieder jaar appels over, terwijl ze echt nog heel lekker zijn.”
Evelien vult aan: “Het mooie is, dat je zo iets kunt doen voor de medemens. Tegelijkertijd wordt het laatste fruit voor je geplukt. Dat moet je anders nog zelf doen.” Daarmee spaart het telers de inzet van betaalde krachten. “Ook krijgen ze na afloop een certificaat waarop staat wat de waarde is van het fruit dat ze hebben gedoneerd”, legt Bas uit. “Dit kan een teler gebruiken bij de belastingaangifte. Een echte win-winsituatie.”
“Ze waren zingend appels aan het plukken”
Tijdens de plukdag bij Jacob Gerrit en Evelien werd er maar liefst 10.000 kilo appels geplukt, waarmee heel veel cliënten van de Voedselbanken verrast konden worden. “We zijn in de ochtend begonnen en waren in de middag klaar”, blikt Jacob Gerrit terug. “Het was veel drukker dan verwacht. Mensen waren heel enthousiast.”
Dat blijkt ook uit hoeveel mensen er kwamen helpen. “Een man of 40”, schat Jacob Gerrit in. Bas vertelt verder: “Medewerkers van Univé en het Univé Buurtfonds, vrijwilligers die hadden gereageerd op het bericht in de krant en verschillende nieuwkomers”, somt hij op. “Ze waren zingend appels aan het plukken. De nieuwkomers gaven aan dat ze heel blij waren dat ze wat terug konden doen.”
De Laatste Pluk
De Laatste Pluk is één van de uitdagingen van de Nederlandse Uitdaging, waar Bas Husslage manager is. Het Univé Buurtfonds is sinds vorig jaar partner van De Nederlandse Uitdaging. Met dertig lokale uitdagingen op regionaal niveau maken we samen impact op thema’s als armoede, voedsel en nieuwkomers. De Laatste Pluk begon in 2021 als lokaal project in Flevoland en is in de laatste jaren uitgegroeid tot een landelijk project.
In 2023 werden er bijna 200.000 kilo appels en peren geplukt in Noord-Holland, Flevoland, de regio Utrecht en de Hoeksche Waard. “Dit jaar gaan we voor minimaal 400.000 kilo”, vertelt Bas. “Daarnaast breiden we het project uit naar Zeeland, de Betuwe en Limburg.”
Aanmelden
Wil jij ook een bijdrage leveren aan De Laatste Pluk? De Nederlandse Uitdaging zoekt nog telers en plukkers. Kijk voor meer informatie op laatstepluk.nl. Fruittelers kunnen contact opnemen met projectleider Bas Husslage via bas@nederlandseuitdaging.nl.
Tekst: Univé