Keer Diabetes2 Om; in een half jaar tijd je leven terug

Leestijd: 3 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

In Nederland leven zo’n 1,2 miljoen mensen met diabetes type 2. Wekelijks komen er zo’n 1000 patiënten bij. Een zorgelijke ontwikkeling zo vindt ook Voeding Leeft, actief sinds 2011. Met het leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om wil de sociale onderneming hier verandering in brengen. Nora van den Heuvel, communicatiespecialist bij Voeding Leeft, vertelt hier meer over.

Diabetes type 2 is een ziekte waarbij de bloedsuiker te hoog is en waarbij het lichaam niet goed meer op insuline reageert. Na de diagnose kunnen patiënten met medicatie een vrij normaal leven lijden, zonder al te veel klachten. Na verloop van tijd neemt de werking van de medicatie echter af en komen er steeds meer klachten. Nora: “Diabetes type 2 is een vervelende ziekte die op steeds jongere leeftijd wordt gediagnosticeerd. Met Keer Diabetes2 Om, dat door het RIVM erkend is, brengen we daar verandering in. Dat doen we door onze deelnemers een half jaar intensief te begeleiden. Een diëtist, verpleegkundige en coach gaat met een groep mensen aan de slag om diabetes type 2 om te keren en bouwen medicatie af. En het werkt; de behandeling is zelfs door de gezondheidsraad van de Europese Unie erkend als ‘best practice’.”

Verschillende oorzaken diabetes type 2

Al 3000 mensen deden mee aan het leefstijlprogramma. Deelnemers verloren kilo’s en/of buikomvang, kregen meer energie en verminderden hun medicatiegebruik. “We helpen de deelnemers doordat we de verschillende oorzaken aanpakken”, vertelt Nora. “Het gaat niet altijd alleen om verkeerde voeding, ook genen, langdurige periode van stress, een onregelmatig leven en slaapproblemen kunnen een rol spelen.”

Inschrijven Keer Diabetes2 Om

Iedereen met diabetes type 2 kan zich op de website van Keer Diabetes Om inschrijven. Uiteraard zijn er wel inclusiecriteria om veiligheid te kunnen garanderen en hebben patiënten een verwijzing van hun zorgverlener nodig. Vervolgens wordt de aanmelding door het medische team van Voeding Leeft beoordeeld. Is de persoon geschikt voor deelname, dan wordt er, samen met de eigen zorgverlener, een plan gemaakt voor onder andere medicatieafbouw. Daarna staat niets het leefstijlprogramma nog in de weg. 

Digitaal of fysiek programma

Deelnemers kunnen dus kiezen uit een digitaal of fysiek programma. “Er zijn deelnemers die het programma in hun eigen vertrouwde omgeving willen volgen, maar er zijn ook mensen die juist even uit de thuissituatie weg willen. Deze deelnemers beginnen de start 2-daagse in een van de hotels met overnachting. Tijdens deze twee dagen wordt er onder begeleiding bewogen en laten we tijdens kookworkshops zien hoe je met onbewerkte ingrediënten en goede vette heerlijke maaltijden kunt bereiden. Gelijk al tijdens de start 2-daagse zien de deelnemers wat verandering in leefstijl kan doen met hun bloedsuikerspiegel.”

Veiligheid voorop

Na het startweekend houden de medische begeleiding en de zorgprofessionals contact met de deelnemers. Dat gebeurt telefonisch indien nodig, door middel van een online medisch spreekuur en tijdens de drie terugkomdagen. Ook hebben de deelnemers dagelijks toegang tot de online community. Aan het einde van het half jaar komt de groep weer bij elkaar. Deelnemers kunnen daarna meedoen aan het online inspiratietraject en zo contact houden met elkaar. “Fijn, want na het traject van een half jaar gaan ze het zelf doen”, legt Nora uit.

Vergoed vanuit basispakket zorgverzekering

Het leefstijlprogramma ‘Keer Diabetes2 Om’ wordt per 1 januari 2023 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Er starten meerdere programma’s in Nederland, zowel online als fysiek op verschillende locaties. Een overzicht is hier te vinden.

Informatiebijeenkomst op 20 maart

Omdat Univé graag bijdraagt aan projecten waar het verschil gemaakt kan worden, organiseren wij samen met Voeding Leeft op maandag 20 maart van 19.00 tot 20.30 uur in de Univé winkel in Heerhugowaard een informatiebijeenkomst over het leefstijlprogramma.

Ken je iemand met diabetes type 2 die graag wil ‘omkeren’ of ben je zelf geïnteresseerd? Meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst!

Benieuwd of jouw zorg goed is afgestemd op de juiste verzekering? Doe de Univé ZorgCheck! Binnen een half uur weet je welke zorgverzekering bij jouw situatie past, met behulp van een Univé-adviseur. En het mooie? De ZorgCheck kan via een persoonlijk gesprek in onze winkel, via beeldbellen óf telefonisch. Voor ieder wat wils!

Laatste blogs

Samen werken aan gezondere wijk

Samen werken aan een gezondere wijk

“Ik wil overal bij zijn, zolang het maar gratis is. Want geld, dat heb ik niet.” Deze woorden van een inwoner uit Nieuw Den Helder benadrukken meteen waarom laagdrempelige activiteiten zo belangrijk zijn. In een wijk waar kansen vaak onbereikbaar lijken, werkt Marijke de Wijs, JOGG-regisseur bij Team Sportservice Noordkop, hard aan het project Positief Gezond in Nieuw Den Helder: “Gezondheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar we zorgen ervoor dat het toegankelijk is voor iedereen.”
Zwemles afbeelding

‘Niet alleen Nederlandse les, ook zwemles is belangrijk’

Isabel van ’t Spijker en Jeanine van Arkel werken als leerkracht op de openbare basisschool De Peppel. Beiden geven taalles aan vluchtelingkinderen. Maar ze hebben nog een missie; alle nieuwkomers leren zwemmen. ‘Veiligheid en mee kunnen doen, daar gaat het ons om.’
Univé-fietslampjes voor De Regenboog

Kinderen van De Regenboog goed verlicht naar school

Op nieuwkomersschool De Regenboog in Heerhugowaard zitten zo’n honderd kinderen die in het azc wonen of waarvan de ouders statushouder of arbeidsmigrant zijn. Op deze school worden ze geholpen met taal en klaargestoomd voor het reguliere onderwijs. Micha is er conciërge en zag met lede ogen aan hoe kinderen ’s morgens vroeg in het donker met onverlichte fietsen op school aankwamen. Hij begon een zoektocht die eindigde bij de fietslampjesactie van Univé Noord-Holland.
Kaagloop

Wervershoof blikt terug op geslaagde 35e Kaagloop

De 35e editie van de Kaagloop in Wervershoof was er één om door een ringetje te halen. Alles verliep volgens plan en de weersomstandigheden waren perfect. Ook de nieuwe afstand van 16 kilometer bleek een hit. Organisator en vrijwilliger Dennis Swart kijkt terug op een zeer geslaagd evenement.

‘Bij ZOB heb je een contract voor het leven’

Loek Settels is een voetballiefhebber in hart en nieren. Van jongs af aan is hij op het grasveld te vinden. Ook zijn drie zoons zijn met het virus geïnjecteerd. ‘De dag dat mijn jongens bij Voetbalvereniging ZOB gingen spelen, was de dag dat ik mij begon in te zetten voor deze club’.