Katalysator van de auto gestolen: waarom gebeurt dat zo vaak en hoe voorkom je het?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Autodiefstallen nemen de laatste jaren gelukkig steeds verder af. Maar bepaalde onderdelen worden de laatste jaren juist steeds populairder bij dieven. Bijvoorbeeld de katalysator: een onderdeel dat voor de uitlaat zit en uitlaatgassen zuivert. Maar waarom is de katalysator zo’n populair object bij dieven? En wat kun je doen om diefstal te voorkomen?

Waarom wordt de katalysator zo vaak gestolen?

De katalysator levert criminelen best wat geld op: ze kunnen het onderdeel verkopen voor tussen de vijftig en honderd euro per stuk. Dat komt vooral door het laagje platina en palladium dat erop zit, deze edelmetalen zijn veel geld waard. En dan is een katalysator ook nog eens erg makkelijk om buit te maken. Vaak wordt de auto op een krik gezet, de uitlaat wordt doorgezaagd en zo is de klus in een paar minuten geklaard.

Vooral hybride auto’s zijn populair bij katalysatordieven. Deze bevatten vaak nog meer edelmetalen en omdat de auto zuiniger is, blijft de katalysator schoner en levert hij meer geld op. Vooral de Toyota Prius, Honda Civic en Honda Jazz zijn populaire doelwitten.

Hoe kun je diefstal van de katalysator voorkomen?

Helemaal voorkomen van katalysatordiefstal blijkt nog best lastig. Toyota bracht in Engeland de zogenaamde ‘catlock’ op de markt, die de katalysator tegen diefstal moest beschermen. Maar ook dat bleek niet altijd voldoende. Je kunt wel een aantal maatregelen nemen om je auto minder aantrekkelijk te maken voor criminelen.

  1. Parkeer op een bewaakte of goed verlichte plek

Als je je auto op eigen terrein kunt parkeren, of in een bewaakte garage, is dat de beste optie. Kan dat niet? Parkeer je auto dan op een goed verlichte plek. Zo lopen dieven sneller in het zicht en is jouw auto minder aantrekkelijk.

  1. Laat de katalysator extra goed vastzetten of lassen

Door de katalysator vast te laten lassen aan het frame van je auto, of vast te zetten met extra pinnen, is het loshalen lastiger. Dieven hebben dan een slijptol nodig om de katalysator los te krijgen. Dat kost meer tijd en maakt meer geluid, waardoor de kans groot is dat ze jouw auto liever met rust laten.

  1. Laat je kenteken of VIN-nummer in de katalysator graveren

Met een gegraveerd kenteken of VIN-nummer is de katalysator bij een eventuele diefstal makkelijker te herkennen. Het maakt de pakkans voor dieven ook hoger, waardoor je auto dus minder interessant wordt.

Een goede autoverzekering verzacht het leed

Ben je toch slachtoffer geworden van katalysatordiefstal? Een goede autoverzekering verzacht het leed. Met een WA+ of All Risk-autoverzekering ben je namelijk verzekerd voor deze schade. En dat scheelt een hoop geld: het laten repareren van de katalysator en uitlaat kost je zonder verzekering namelijk al snel tussen de € 1.500 en € 2.000.

Ook je auto goed verzekeren?

Met onze verzekeringen ga je altijd met een goed gevoel de weg op. Én laat je je auto veilig ergens achter. Omdat je nooit weet wat er mee kan gebeuren. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen?

Snel je auto overzetten – het kan bij onze Univé-winkels in Noord-Holland!

Heb je net een nieuwe of tweedehands auto aangeschaft? Vergeet dan niet je auto over te schrijven op jouw naam. Dat kan bij één Kentekenloket, en sinds kort ook bij de Univé-winkels in Noord-Holland! 

Laatste blogs

Samen werken aan gezondere wijk

Samen werken aan een gezondere wijk

“Ik wil overal bij zijn, zolang het maar gratis is. Want geld, dat heb ik niet.” Deze woorden van een inwoner uit Nieuw Den Helder benadrukken meteen waarom laagdrempelige activiteiten zo belangrijk zijn. In een wijk waar kansen vaak onbereikbaar lijken, werkt Marijke de Wijs, JOGG-regisseur bij Team Sportservice Noordkop, hard aan het project Positief Gezond in Nieuw Den Helder: “Gezondheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar we zorgen ervoor dat het toegankelijk is voor iedereen.”
Zwemles afbeelding

‘Niet alleen Nederlandse les, ook zwemles is belangrijk’

Isabel van ’t Spijker en Jeanine van Arkel werken als leerkracht op de openbare basisschool De Peppel. Beiden geven taalles aan vluchtelingkinderen. Maar ze hebben nog een missie; alle nieuwkomers leren zwemmen. ‘Veiligheid en mee kunnen doen, daar gaat het ons om.’
Univé-fietslampjes voor De Regenboog

Kinderen van De Regenboog goed verlicht naar school

Op nieuwkomersschool De Regenboog in Heerhugowaard zitten zo’n honderd kinderen die in het azc wonen of waarvan de ouders statushouder of arbeidsmigrant zijn. Op deze school worden ze geholpen met taal en klaargestoomd voor het reguliere onderwijs. Micha is er conciërge en zag met lede ogen aan hoe kinderen ’s morgens vroeg in het donker met onverlichte fietsen op school aankwamen. Hij begon een zoektocht die eindigde bij de fietslampjesactie van Univé Noord-Holland.
Kaagloop

Wervershoof blikt terug op geslaagde 35e Kaagloop

De 35e editie van de Kaagloop in Wervershoof was er één om door een ringetje te halen. Alles verliep volgens plan en de weersomstandigheden waren perfect. Ook de nieuwe afstand van 16 kilometer bleek een hit. Organisator en vrijwilliger Dennis Swart kijkt terug op een zeer geslaagd evenement.

‘Bij ZOB heb je een contract voor het leven’

Loek Settels is een voetballiefhebber in hart en nieren. Van jongs af aan is hij op het grasveld te vinden. Ook zijn drie zoons zijn met het virus geïnjecteerd. ‘De dag dat mijn jongens bij Voetbalvereniging ZOB gingen spelen, was de dag dat ik mij begon in te zetten voor deze club’.