Is huisverkoop de enige oplossing bij arbeidsongeschiktheid?
27 augustus 2024 – Maak een afspraak
Univé wil ondernemers zo breed mogelijk van dienst zijn in financiële zaken. Dus ook als je een woning wilt kopen of je huis wilt verbouwen of verduurzamen, kun je bij ons terecht voor een goed hypotheekadvies. Een voordeel is dat er dan volop aandacht is voor je inkomensrisico’s. Daardoor kun je een gedwongen verhuizing bij arbeidsongeschiktheid voorkomen. Univé hypotheekadviseur Jeroen Krops legt uit waarom dat belangrijk is.
Financiële situatie bij arbeidsongeschiktheid
Jeroen vindt ondernemers een fantastische doelgroep om te adviseren. “De financiële situatie, het bedrijf, de privéomstandigheden en de inkomenszekerheden zijn elke keer weer anders. Als adviseur moet je vaak puzzelen, zaken uitzoeken, creatieve oplossingen bedenken en maatwerk leveren. Dat maakt het werk zo uitdagend. Door de zakelijke blik van ondernemers kun je de kosten en mogelijkheden van een hypotheek vaak goed bespreken. Maar ondernemers zijn ook optimistische doeners die anders kijken naar financiële risico’s en de oplossingen daarvoor. Ik hoor bijvoorbeeld wel eens: als ik arbeidsongeschikt raak, verkoop ik gewoon mijn huis.”
Verhuizen onwenselijk en onmogelijk
Jeroen legt uit waarom verhuizen vaak niet de beste optie is: “Het idee om je huis te verkopen is een ingrijpende gebeurtenis. Arbeidsongeschiktheid brengt veel verandering met zich mee. Je bent bezig met herstel, je moet je levensstijl aanpassen, je hebt stress door de inkomensdaling en er komt druk te staan op je relatie. Het is dan fijn om in je vertrouwde woning te kunnen blijven en je kunt een verhuizing er ook helemaal niet bij hebben. Maar het grootste probleem is: waar ga je dan wonen? De situatie op de woningmarkt is op dit moment lastig. Vanwege je lagere inkomen is opnieuw iets kopen misschien uitgesloten. En voor een sociale huurwoning moet je jarenlang ingeschreven staan. Als je dan vanwege fysieke beperkingen ook nog een aangepaste woning wilt, zijn je kansen nog veel kleiner.”
Aandacht voor hypotheek én inkomen
Aandacht voor je inkomensrisico’s als huizenbezitter is met name voor ondernemers belangrijk. Daarom zijn bij Univé hypotheekadvies en inkomensadvies onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Wij overleggen als hypotheekadviseurs graag met onze inkomensadviseurs”, zegt Jeroen. “Omdat ieder vanuit zijn eigen expertise een bepaalde kijk heeft op de financiën van de ondernemer, vullen we elkaar goed aan. Door met elkaar te sparren, gaan we niet alleen af op abstracte berekeningen, maar komen we veel dichter bij de daadwerkelijke situatie van de ondernemer. Risico’s en mogelijkheden worden dan duidelijker. Je ziet bijvoorbeeld hoeveel er maandelijks echt overblijft en of iemand nog een buffer opbouwt. Door onze samenwerking kunnen we echt een maatwerkadvies geven.”
Woonlasten doorbetaald bij arbeidsongeschiktheid
Binnen de hypotheek kun je er op verschillende manieren voor zorgen dat je in je huis kunt blijven wonen als je arbeidsongeschikt wordt. Jeroen: “Je kunt bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten met woonlastenbescherming. Bij arbeidsongeschiktheid worden dan je hypotheek- of woonlasten voor een bepaalde periode doorbetaald. Dat kan een uitkomst zijn als je tijdelijk uit de roulatie bent en je nog spaargeld hebt of een partner met een goed inkomen. Voor de lange termijn kan deze oplossing soms onvoldoende zijn.”
NHG-hypotheek voor passende oplossing
“Verder kijken wij altijd of je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kunt krijgen. Een hypotheek met NHG-garantie heeft namelijk een aantal voordelen. Als er betalingsachterstanden ontstaan vanwege arbeidsongeschiktheid, dan kijkt NHG samen met jouw hypotheekverstrekker naar een passende oplossing. Daarbij is woningbehoud het streven. Je kunt soms een tijdelijke betaalpauze krijgen die je later inhaalt of een extra lening om je woonlasten voor een aantal maanden te kunnen voldoen. Of je gaat in gesprek met een budgetcoach die helpt om de financiën te reorganiseren. Moet je echt de woning verkopen en is de opbrengst onvoldoende om je hypotheek af te lossen? Dan bekijkt de NHG in overleg met de geldverstrekker of de restschuld kan worden kwijtgescholden.”
Inkomen verzekeren
Woonlastenbeschermer of NHG zijn niet altijd voldoende om de financiën bij arbeidsongeschiktheid op peil te houden. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zorg je voor meer inkomenszekerheid. “Wij adviseren om een gesprek aan te gaan met de inkomensadviseur van Univé”, zegt Jeroen. “Je AOV wordt helemaal afgestemd op jouw situatie en jouw hypotheek. Ook overlijden van een van de partners, een echtscheiding hebben invloed op je inkomsten. Ook die onderwerpen komen daarom zowel bij de inkomensadviseur als in het hypotheekgesprek aan de orde. We willen graag dat je financieel goed zit als er iets gebeurt in je leven. Dat geeft je zekerheid en vrijheid.”
Laat je adviseren
Neem contact op met je adviseur als je zeker wilt zijn van je inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Heb je een koopwoning op het oog? Of wil je je huis verbouwen of verduurzamen? Univé werkt samen met Vereniging Eigen Huis en kan daardoor bij zo’n 40 geldverstrekkers in Nederland terecht voor het afsluiten van een hypotheek. In dat brede aanbod vinden we altijd de hypotheek die goed bij je past. Informeer naar de mogelijkheden.
Tekst: Univé