Hoe verzeker je schade door zonnepanelendeeltjes?

20 augustus 2024

Als zonnepanelen in brand staan, spatten ze uiteen. De deeltjes worden meegevoerd door de wind en kunnen kilometers verderop nog schade aanrichten. Als eigenaar van de zonnepanelen ben je verantwoordelijk om dit op te ruimen. En je kunt aansprakelijk gesteld worden als de deeltjes schade hebben veroorzaakt. Hoe zit dat precies en met welke verzekeringen kun je deze hoge kosten voorkomen?

Schade door deeltjes

Zonnepanelendeeltjes die na een brand in het milieu terechtkomen, kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. Grazende dieren kunnen bijvoorbeeld de scherpe stukjes opeten en daardoor darm- of maagbloedingen krijgen. In de omgeving van de brand wordt daarom direct opgeroepen om het vee binnen te zetten. Maar de deeltjes kunnen ook terechtkomen in gemaaid gras, bedoeld voor veevoer. Dat kan niet meer gebruikt worden en het voer moet ergens anders duurder ingekocht worden. Of de deeltjes komen op gewassen, waardoor deze afgekeurd moeten worden.

Opruimen of saneren

Om schade te voorkomen en beperken, moeten de deeltjes zo snel mogelijk worden opgeruimd. Dat kan soms handmatig met gebruik van speciale handschoenen. Maar als dat te lastig is, kan een speciaal bedrijf de deeltjes ook met een soort grote stofzuiger komen verwijderen. Zijn de zonnepanelendeeltjes in het water terechtgekomen of op natte aarde, dan moet je op zoek naar een alternatief. Afhankelijk van het milieurisico kan de gemeente of de provincie dan een sanering eisen. Als de deeltjes bijvoorbeeld in een sloot belanden, moet die worden afgedamd en leeggepompt. Bij bodemverontreiniging moet soms een complete grondlaag worden afgegraven. Opruimingskosten zijn al hoog, maar de kosten van sanering kunnen nog hoger oplopen.

Aansprakelijk voor schade

Als deeltjes schade toebrengen, kan de eigenaar van de zonnepanelen daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Maar een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) dekt aansprakelijkheid alleen in geval van zaak- of letselschade veroorzaakt door verwijtbaar handelen. Als de zonnepanelen bijvoorbeeld in brand vliegen door een blikseminslag, is er geen sprake van verwijtbaar handelen. En als deeltjes op land terechtkomen zonder vee of gewassen te beschadigen, is er geen sprake van zaakschade. Aansprakelijkheid vaststellen is vaak een lastig en tijdrovend proces, daarnaast kunnen de schadeclaims zeer hoog oplopen. Niet alleen bedrijven in de omgeving kunnen jou aansprakelijk stellen. Ook bijvoorbeeld een natuurbeheerder kan een claim indienen als hun dieren getroffen worden.

Welke verzekering voor welke schade?

De kosten in verband met schade door zonnepanelendeeltjes kunnen zeer hoog zijn. Te hoog om het risico zelf te dragen. Daarom heeft Univé verschillende verzekeringen om de uiteenlopende risico’s af te dekken.

  • Opruimingskostenverzekering: vergoedt de kosten voor het opruimen van zonnepanelendeeltjes. Zowel als deeltjes van jouw zonnepanelen in de omgeving terechtgekomen zijn, als wanneer deeltjes van andermans zonnepanelen op jouw land zijn gevallen.
  • Milieuschadeverzekering: vergoedt de kosten van sanering voor een verontreiniging van bodem of oppervlaktewater.
  • Aansprakelijkheidsverzekeringvergoedt zaak- of letselschade die jouw zonnepanelendeeltjes hebben veroorzaakt bij anderen en waar jij aansprakelijk voor bent.

Laat je adviseren

Als je op jouw bedrijf zonnepanelen hebt of als een bedrijf in jouw omgeving zonnepanelen heeft, sta dan even stil bij de mogelijke risico’s. Je Univé-adviseur bespreekt graag met jou welke verzekeringen in jouw situatie relevant zijn en welke dekkingen passen bij jouw bedrijf. Neem vooral contact op voor een deskundig advies.

Tekst: Univé

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Als agrariër zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie. Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Wat kun je van ons verwachten?
Onze agrarische adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.