Blijf alert, ook op een elektrische fiets
Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Karin Groot
Fietsen is misschien wel het fijnst wanneer het lijkt alsof je alleen in de natuur bent. ‘Het liefst vlak voor zonsopgang – vergezeld door fluitende vogels maar zónder de drukte van de medemens.’ Dus dat deed Krijn, iedere ochtend. Een trouw rondje door de polder dat 44 minuten duurde en waar hij stipt om 06:30 zijn bed voor uitging, weer of geen weer. Het gaf hem rust en regelmaat. Tot die ochtend waaruit bleek dat ‘ie niet alleen in de natuur was. Een onoplettende medefietser botst op hem en zijn elektrische fiets. ‘Wanneer zoiets je overkomt, vergeet je plots alle regels die je ooit hebt geleerd. De verblinding van de schrik neemt het over van je rationele gedachten.”
Ik fietste niet eens zo hard, dacht Krijn toen nog. ‘Maar, daar moet bij gezegd worden: een elektrische fiets gaat op de snelste stand 25 kilometer per uur. Ik droeg geen bescherming niets. Kom je door een botsing plotseling tot stilstand, dan is dat nogal een schok voor je lijf. Het lijkt misschien alsof je niet hard gaat, maar niets is minder waar wanneer je tegen iemand aanrijdt.’
Meer elektrische fietsen betekent meer ongelukken
De cijfers liegen er niet op. In Nederland heeft de elektrische fiets de afgelopen jaren een behoorlijk terrein aan populariteit gewonnen. Maar liefst 2.6 miljoen mensen fietsen op een elektrische variant. Maar dat betekent óók dat de cijfers van zwaardere ongelukken met elektrische fietsen stijgen, zo blijkt uit onderzoek.
‘Het eerste waar je aan denkt als je valt, is of je alles nog kunt bewegen. Gelijk gevolgd door de gedachte hoe het met de ander is. Het gaat ook zo snel op dat moment, alles gaat op de automatische piloot. De schrik zit letterlijk nog in je knieën en je hart in je keel. Iedereen die weleens een aanrijding heeft gehad, kent dat onbeschrijflijke gevoel.’
Maar het bleek dat Krijn niet alles meer kon bewegen. Naast de materiële schade aan zijn fiets, was ook zijn sleutelbeen gebroken. De vele krassen op zijn armen en benen deed hij af als ‘niets’. Een nuchtere Nederlandse houding, want ook van grote schaafwonden kun je een hoop last hebben. Nog vervelender, de tegenligger erkende geen fout, ondanks dat hij met heel andere zaken bezig was dan fietsen. En zonder dat je het doorhebt, kom je ineens in een welles-nietes verhaal terecht waarbij twee partijen een eigen waarheid hebben. De sfeer wordt grimmiger en het contact met de tegenpartij met de dag moeizamer.
Juridische zaken voor de jurist
Krijn en zijn vrouw besluiten een jurist van Rechtshulp in te schakelen. “Vanaf het eerste moment na het ongeval heeft de jurist van Rechtshulp zoveel mogelijk uit handen genomen. Gelukkig maar, want ik was meer bezig met revalidatie dan met zo’n discussie winnen. En om eerlijk te zijn weet ik weinig van juridische zaken en ons rechtssysteem.” Het is te danken aan de vrouw van Krijn dat ze bij worden gestaan door een jurist in de discussie met de tegenligger. ‘Ik ben niet zo’n type dat me daarin verdiept. Het zou mij niet overkomen, daar was ik van overtuigd. Bij de aanschaf van de fiets is, gelukkig maar, het een en ander afgesloten aan verzekeringen. Daar ben ik mijn vrouw nog alle dagen dankbaar voor.’
Niet fietsen en telefoneren
Inmiddels zes maanden later heeft de jurist, na een bezoek aan de plaats van het ongeval, het voor elkaar gekregen dat de tegenpartij schuld erkent. Fietsen en telefoneren gaan niet samen. Krijn ontvangt een passende letselschadevergoeding voor de lichamelijke én materiële schade die hem is aangedaan. De jurist heeft zich onder andere gebogen over het herstel, de re-integratie en de schade. Een hele opluchting, want zo’n vervelende discussie gaat je niet in de koude kleren zitten. Daarom is het niet zomaar dat Krijn met dit verhaal naar buiten komt. ‘De elektrische fiets is fantastisch om van de natuur te genieten, om verder te fietsen dan je op een ‘normale’ fiets kunt. En láten we daar vooral van blijven genieten. Maar houd in gedachte dat wanneer het misgaat, je maar beter goed voorbereid kan zijn op alle mogelijke gevolgen. Met de elektrische fiets gebeuren nu eenmaal meer ongelukken. Zoek uit hoe het zit met eventuele rechtshulp, mocht er iets gebeuren. Half Nederland rijdt inmiddels op zo’n ding! Zonder onze jurist had ik niet de passende schadevergoeding ontvangen die ik nu wel krijg.
Ik knijp nog iedere ochtend in m’n handjes dat ik mijn trouwe rondje door de polder gewoon weer kan fietsen. Met een angst armer en een zekerheid rijker dat ik word bijgestaan door een kundige jurist, mocht er iets gebeuren. Persoonlijk én met oog voor mijn verhaal. Dat geeft me pas rust en regelmaat.’
Welke juridische hulp past bij jou?
In ons dagelijks leven kunnen juridische conflicten ontstaan. Denk maar aan je werk, een conflict over het geleverde werk tijdens een verbouwing of verhuizing of in het verkeer. Het is fijn als je kunt terugvallen op professionele juridische hulp.
Wat houdt een Rechtshulpcheck in?
Tijdens dit gesprek kijk je samen met onze adviseur welke juridische hulp bij jou past. En of jouw huidige rechtshulpverzekering beter of voordeliger kan.