Het Ledenfonds doneert 300 beweegtassen aan kinderen in Alkmaar
Leestijd: 3 minuten | Geschreven door Susan Rozemeijer
Bij sommige mensen is nog niet bekend dat Univé een Ledenfonds heeft dat maatschappelijke initiatieven financiert. Lisette Untied, regisseur van het project JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) diende een aanvraag in voor 300 beweegtassen voor kinderen in Alkmaar.
“Vooral in corona-tijdperk wordt snel helder welke gezinnen een steuntje in de rug nodig hebben. JOGG vindt dat elk kind recht heeft om lekker buiten te bewegen en creatief te zijn,” vertelt ze. De kracht van JOGG is samenwerken met de omgeving van een kind, zoals ouders, scholen, Centrum Jeugd en Gezin, buurt en wijk. Samen maken zij zich hard voor een gezonde jeugd en hierdoor een gezonde toekomst van kinderen. Ook Univé ziet het belang van buitenspelen en bewegen in. 300 kinderen hebben daarom op vier locaties een tas met springtouw, stoepkrijt, een strandbal, bellenblaas en een frisbee in ontvangst genomen. We nemen een kijkje bij één van de vier uitreikdagen bij speeltuin ‘t Span in de wijk Daalmeer in Alkmaar.
Leuk en laagdrempelig
Voor de ingang van de speeltuin staat JOGG-regisseur Lisette achter een tafel met tientallen rode tassen. Ouders, opa’s, oma’s en hulpverleners van kinderen halen de tassen hier op. Petra is er ook, met haar zoon van negen. Het is laagdrempelig voor haar om de tas bij de speeltuin op te halen. “Echt een heel leuk initiatief,” vindt ze. Ze kreeg een mail via school, en heeft zich direct bij JOGG aangemeld voor een tas. “Het is fijn dat hij iets leuks heeft om mee te spelen in de zomervakantie.” Ook de vijfjarige Anne pakt de tas aan en vindt het heel erg leuk dat ze deze mag ophalen.
Verborgen armoede
De speeltuin vervult een buurtfunctie, vertelt een vrijwilligster van ‘t Span. Kinderen kunnen voor € 2,50 de hele dag spelen. Iedereen die een tas ophaalt wordt ook een bon toegestopt om een keer gratis te komen spelen. Zelf leeft de vrijwilligster met haar zoontje ook van een minimum inkomen. Ze geeft aan dat er veel verborgen armoede is. Het evenwicht is kwetsbaar als er geen financiële buffer bestaat. De beweegtas wordt daarom ook door haar enorm gewaardeerd.
Sara van elf is verheugd met haar nieuwe speelgoed, vooral het springtouw. Haar moeder Angela vertelt: “Ik leef alleen met mijn dochter, en ben sinds een jaar schuldenvrij. We redden het financieel nét, dus dit soort extra’s is heel welkom.” Daarna verschijnt een hulpverleenster. Ze haalt tassen op voor kinderen uit vijf gezinnen.
Minder bewegen door Corona
De 300 kinderen die in aanmerking komen voor een beweegtas zijn geselecteerd door leerkrachten van basisscholen en Jeugd en Gezin. Veel gezinnen hebben het in coronatijd moeilijker. Denk aan eenoudergezinnen, gezinnen die leven van een minimum, maar ook gezinnen met twee inkomens die het nu financieel zwaar hebben komen in aanmerking voor een tas.
In Alkmaar heeft 1 op de 5 kinderen overgewicht. Gezondheid is belangrijk, of het kind in armoede leeft of niet. De impact van de coronamaatregelen op kinderen en jongeren is groot. De ongelijkheid onder kwetsbare kinderen en jongeren neemt toe. Onderzoek van iresearch in opdracht van JOGG laat zien dat kinderen minder bewegen, en het sociale leven van de kinderen en jongeren achteruitgaat. De beweegtas maakt dat kinderen eerder buitenspelen, want een springtouw, frisbee en stoepkrijt gebruik je niet binnen.
signaleren en samenwerken
JOGG-regisseur Anja Lems bevestigt de uitspraak van de vrijwilligster van de speeltuin. Er heerst inderdaad veel verborgen armoede. Er is in veel gevallen sprake van schaamte. “Door vroeg te signaleren en goed samen te werken met organisaties die contact met het kind hebben kunnen we erger leed voorkomen.” JOGG biedt allerlei projecten omtrent gezonde leefstijl aan waarbij samenwerken het credo is. Alle druppels op de gloeiende plaat bewerkstelligen verandering, en “daarom zijn partners zoals Univé zo belangrijk.”
Ben je enthousiast geworden van bovenstaand verhaal, en wil je ook een aanvraag indienen voor jouw maatschappelijk project? Dat kan! Kijk voor de voorwaarden en de aanvraag op www.unive-noordholland.nl/ledenfonds
Vanwege privacy redenen zijn de namen van de kinderen en ouders in dit verhaal gefingeerd. Alle geïnterviewden hebben vooraf toestemming gegeven om hun verhaal te vertellen.
Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds
Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid. Met een donatie voor bijvoorbeeld een AED maken we Nederland samen nog een stukje veiliger.
Wil je ook een aanvraag indienen voor een AED, of een beroep doen op het Ledenfonds voor een andere samenwerking? Lees hier de voorwaarden en neem contact met ons op.