Sluit de eindleeftijd van je AOV nog aan bij je huidige situatie?
Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé
Als zelfstandig ondernemer heb je al een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten met een bepaalde eindleeftijd. Maar wat als je de eindleeftijd wilt aanpassen? In deze blog gaan we dieper in op de overwegingen en mogelijkheden voor ondernemers die hun bestaande AOV willen aanpassen.
Wat is de eindleeftijd?
De ‘eindleeftijd’ geeft aan wanneer de arbeidsongeschiktheidsverzekering eindigt. Het is direct óók de einddatum van een eventuele uitkering. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een eindleeftijd van 60 jaar? Dan stopt de verzekering op de dag dat je 60 wordt óf krijg je bij arbeidsongeschiktheid een uitkering tot je 60e verjaardag.
Waarom zou je de eindleeftijd willen aanpassen?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je de eindleeftijd van je AOV wilt aanpassen. Misschien wil je eerder dan verwacht stoppen met werken. Of wil je juist net wat langer verzekerd zijn en wil je de eindleeftijd verhogen. Dan kan het zijn dat de eindleeftijd van je AOV mogelijk niet meer aansluit bij je nieuwe plannen.
We zien regelmatig dat ondernemers die 15 jaar of langer geleden een AOV afsloten, destijds de intentie hadden om op hun 60e te stoppen met werken. In de loop van de tijd zijn deze plannen bijgesteld en werken sommigen langer door, terwijl de eindleeftijd op hun AOV vaak niet gewijzigd. Een onaangename verassing wanneer je erachter komt of wanneer je op iets anders had gerekend.
Eindleeftijd afstemmen op je toekomstplannen
Het is goed om te weten dat veel verzekeraars geen bezwaar hebben tegen het aanpassen van de eindleeftijd op een later moment. Dus als je al een AOV hebt met een eindleeftijd die niet meer overeenkomt met je huidige doelen, is het vaak mogelijk om deze aan te passen. Dit kan ervoor zorgen dat je AOV beter aansluit bij je nieuwe verwachtingen en toekomstplannen.
Beoefen je een lichamelijk zwaar beroep met een verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid, zoals stukadoor of klusjesman in de bouw? Dan stelt een verzekeraar meestal een langere maximale eindleeftijd vast van bijvoorbeeld 55 of 60 jaar. Dat wil overigens niet zeggen dat zij niets met de eindleeftijd kunnen doen; ook voor deze beroepsgroepen is het mogelijk de eindleeftijd aan te passen.
Wanneer aanpassing eindleeftijd niet mogelijk?
Zijn er dan ook situaties waarbij het niet mogelijk is de eindleeftijd aan te passen? Helaas wel. Bij het verhogen van de eindleeftijd vindt er altijd een nieuwe medische acceptatie plaats. Wanneer er op dat moment (hogere) gezondheidsrisico’s zijn, kan een verzekeraar ervoor kiezen geen akkoord te geven op de verlenging van de eindleeftijd.
Eindleeftijd versus financiën en pensioenvoorziening
Wanneer je nadenkt om je eindleeftijd aan te passen, is het ook goed je financiële situatie en pensioenvoorziening in kaart te brengen. Houd er rekening mee dat wanneer je (nog) niet voldoende vermogen hebt opgebouwd of geen andere pensioenvoorzieningen hebt, het verstandig is om de eindleeftijd van je AOV zoveel mogelijk gelijk te trekken met je verwachte AOW leeftijd. Hiermee voorkomt je onaangename verrassingen en zorg je ervoor dat je, in geval van arbeidsongeschiktheid, een inkomen hebt tot aan je AOW leeftijd.
Houd rekening met premie-aanpassingen
Bij het aanpassen van de eindleeftijd van je AOV moet je ook rekening houden met premie-aanpassingen. Het veranderen van de eindleeftijd heeft namelijk invloed hebben op de premie die je moet betalen. Verzekeraars berekenen premies op basis van verschillende factoren, waaronder de eindleeftijd. Een verhoging van de eindleeftijd betekent een hogere premie, terwijl een verlaging van de eindleeftijd de premie kan verlagen. Bespreek dit aspect uitvoerig met je adviseur om goed geïnformeerd te zijn over de financiële gevolgen van de aanpassing van de eindleeftijd.
Conclusie: vraag advies van een AOV adviseur
Als je de eindleeftijd van je AOV wilt aanpassen of de dekking van je AOV weer eens wilt doornemen, neem dan contact op met je adviseur. Bespreek je wensen en overweeg de mogelijke premie-aanpassingen. Neem de tijd om goed geïnformeerd te worden en maak een weloverwogen beslissing die past bij je persoonlijke situatie en toekomstplannen.
Bel ons gerust op (072) 502 45 40 of stuur een e-mail naar aov.advies@unive.nl.
Ondernemen is mooi, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Stel dat je door een ongeval of ziekte niet meer kunt werken. Als ondernemer heb je dan geen vangnet vanuit de overheid. Voor deze situaties is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé.
Onze AOV is meer dan alleen een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Wij hebben ook veel aandacht voor je herstel. Ons team van specialisten helpt je op een verantwoorde manier te re-integreren. Bovendien kan je experts om advies vragen over je bedrijfsvoering en gezondheid.
Gratis informatiegesprek
Wat kun je van ons verwachten?
Onze AOV-adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens een gratis informatiegesprek van ongeveer 30 minuten geven zij je informatie over de mogelijkheden en inzicht in de financiële gevolgen wanneer je arbeidsongeschikt mocht raken.