Bij Domein Holset proef je: de wereld is prachtig!
14 oktober 2024 – Maak een afspraak
Limburg heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een belangrijke wijnstreek. Een parel onder de wijngaarden daar is Domein Holset in Lemiers. Authenticiteit, kwaliteit en duurzaamheid staan er hoog in het vaandel. Directeur Kirsten Abels vertelt graag hoe dat uitwerkt in alle aspecten van de bedrijfsvoering.
In 2008 kocht ondernemer Erik Leferink samen met zijn vrouw Marianne Blijdesteijn een leegstaand pand in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Ze zagen de schoonheid van die omgeving niet alleen als een mooi plaatje. Ze waren ervan overtuigd dat die prachtige wereld ook op een andere manier tot uiting kon komen, bijvoorbeeld in een wijndomein met een heel authentiek karakter. Dat was de start van Domein Holset. In de eerste jaren werkten ze samen met wijnboeren uit de omgeving. Maar er was altijd de wens om een eigen stempel te zetten op het product en het productieproces. Daarom werd Kirsten Abels in 2017 aangetrokken om het wijndomein verder te ontwikkelen.
De beste worden door keuzes te maken
Kirsten is een van de beste wijnkenners van Nederland en werd in september 2023 uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar. Zij is mede-eigenaar van Domein Holset, directeur en belast met de algemene leiding. “Wat Domein Holset zo bijzonder maakt, is dat kwaliteit en authenticiteit voorop staan”, vertelt ze. “Voor ons is het belangrijk dat het product en de manier van werken zowel bij Domein Holset als bij deze streek past. We gaan voor kwaliteit en willen de beste zijn. Maar dat kan alleen als je duidelijke keuzes maakt. Je krijgt dan focus en bouwt expertise op waardoor je de lat hoog kunt leggen. Als er één les is die ik startende ondernemers wil geven is het: maak keuzes en houd daaraan vast.”
Natuur als grote uitdager
Bij Domein Holset kwam de focus te liggen op mousserende wijn. “Dat past goed bij deze streek want Zuid-Limburg heeft tegenwoordig het klimaat van de Champagneregio 30 jaar geleden”, zegt Kirsten. “En onze wijngaarden zijn wat hoger gelegen en daardoor geschikt voor de teelt van witte druiven voor mousserende wijn. Ook de keuze voor biologische wijnbouw past bij ons omdat dat een liefdevolle manier van werken is, gericht op samenhang met de wereld om je heen. Dat is niet altijd gemakkelijk hoor, want je wordt flink uitgedaagd door de natuur. Die zet je als biologische boer niet naar je hand, daar werk je mee samen. Je bent in feite voortdurend in gesprek met de weersomstandigheden, de planten, het onkruid, de grond en de stenen. Dat kan zwaar zijn, maar ook heel oer, heel echt.”
Wijnbouw én gastvrijheid
Hospitality is een andere duidelijke keuze die gemaakt is bij Domein Holset. Bezoekers zijn er welkom voor een rondleiding en een proeverij en kunnen overnachten in een van de 11 sfeervolle gastenkamers in het pand. Ook bij die bedrijfsvoering staat duurzaamheid voorop. Voor de energievoorziening wordt gebruikgemaakt van aardwarmte en zonnepanelen. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt. Onze 16 personeelsleden zijn heel divers: van talenten op het gebied van hospitality en wijnbouw tot 60-plussers die het leuk vinden zich nog verdienstelijk te maken. Van gedegen professionals tot jonge mensen die nog opgeleid worden.”
Investeren in relaties
“Wat nadrukkelijk ook hoort bij een duurzame manier van werken zijn langetermijnrelaties”, vindt Kirsten. “Bijvoorbeeld met de inwoners van de dorpen in de omgeving. Daar was eerst wat weerstand tegen de komst van ons bedrijf, omdat we grote evenementen wilde gaan organiseren. We wilden conflicten niet afwachten maar zijn in gesprek gegaan. Dan merk je dat weerstand ook goed is omdat het je helpt om scherpere keuzes te maken. Het plan om grote evenementen te organiseren hebben we door de inbreng van de dorpsbewoners bijvoorbeeld laten schieten. Want waarom zou je dat willen als je focus ligt op de kwaliteit van de wijn?”
Doorzettingsvermogen en passie
Wat voor ondernemerskwaliteiten moet je eigenlijk hebben om leiding te geven aan een bedrijf als Domein Holset? “Om te beginnen: doorzettingsvermogen en daadkracht”, weet Kirsten. “Het duurt jaren voordat je een authentiek en specialistisch product maakt dat voortkomt uit wat de aarde en de omgeving te bieden hebben. Verder moet je als directeur van Domein Holset natuurlijk passie hebben voor wijn. Ik was op de middelbare school al in de ban van wijn en volgde naast mijn vwo-opleiding daar al cursussen in. Die liefde heb ik kunnen combineren met een meer zakelijke en commerciële blik die ik heb ontwikkeld door een studie ondernemersrecht aan de Universiteit van Tilburg en de diverse studies aan de Wijnacademie in Zeist.”
Keuze voor Univé
En hoe passen de verzekeringen in het duurzaamheidsverhaal? “Als je de beste wilt zijn, moet je ervoor zorgen dat de randvoorwaarden goed zijn. Of het nu gaat om IT, onderhoud, leveranciers, voorzieningen of verzekeringen: je wilt daar geen zorgen over krijgen die je afleiden van de focus op de wijn. We hebben gekozen voor Univé omdat het een topverzekeraar is die van oudsher feeling heeft met de agrarische sector. Al onze bedrijfs- en personeelsverzekeringen lopen daar. Omdat je een totaalklant bent, kennen ze je bedrijf door en door en ontwikkel je ook weer die langetermijnrelatie zodat zij ons weer beter kunnen adviseren en ondersteunen. Twee keer per jaar komt onze Univé- adviseur langs om te bespreken wat er gebeurt op ons bedrijf, wat de gevolgen zijn voor onze risico’s en welke keuzes we hebben voor onze verzekeringen.”
Tijd voor consolidatie
In 2009 zijn de eerste stokken geplant op Domein Holset, in 2023 de laatste. Er zijn wijngaarden bijgekocht zodat het domein nu 13,5 hectare beslaat, en de wijnproductie staat inmiddels op gemiddeld 50.000 flessen per jaar. Wat zijn de toekomstplannen? Kirsten: “Het is mooi dat we een steeds belangrijkere speler zijn geworden in de markt. De komende periode willen we consolideren en richten we ons op het optimaliseren van processen en product. Meer ervaring opdoen met de wijnmakerij en finetunen zodat je een bijzonder assortiment kunt maken, naast de standaardwijnen. Duurzaam werken, kleinschaligheid en kwaliteit blijven daarbij het uitgangspunt. Daarin staan we overigens niet alleen: Nederland loopt voorop als het gaat om duurzame wijnbouw.”
Wil je weten hoe Univé in jouw bedrijf een mooie rol kan spelen? Neem dan contact op met een Univé-adviseur voor een goed gesprek over je verzekeringen.
Tekst: Univé