Innovatief werken op de demoboerderij van Lely
11 november 2024 – maak een afspraak
Lely is een bekende naam in de melkveehouderij. Het bedrijf uit Maassluis ontwikkelt innovatieve producten met als doel het leven van melkveehouders aangenamer te maken. In 2020 kocht Lely een boerderij in Schipluiden waar hun innovaties in praktijk gebruikt en gedemonstreerd worden. Agrarisch ondernemer Peter Hulsbos is hier beheerder en vertelt graag waarom het zo fijn werken is op deze demoboerderij.
“Het mooie aan onze demoboerderij is dat het een regulier bedrijf is dat goed moet draaien en dat het tegelijk een echte leerplek is. Voor Lely zelf, want omdat we hier bijna al onze robots en systemen gebruiken, zien we welke verbeteringen nog gewenst zijn en voor welke uitdagingen we nog oplossingen moeten vinden. Maar ook agrariërs, wetenschappers en zakenmensen van over de hele wereld komen hier om te zien hoe wij ons bedrijf inrichten en runnen. Logisch, want agrarische innovaties zijn cruciaal om duurzame voedselzekerheid te kunnen blijven bieden aan de hele wereldbevolking.
Innovatie geeft de boer meer tijd
Lely bestaat ruim 75 jaar en heeft talloze slimme innovaties op zijn naam staan. De robot die voer aanschuift en voor een nauwkeurig rantsoen zorgt, is bijvoorbeeld populair bij boeren. En veel melkveehouders hebben inmiddels een melkrobot die enorm veel werk uit handen neemt en ook aangenamer is voor hun koeien. Peter: “Koeien lopen zelf naar de machine om gemolken te worden op het moment dat zij dat willen. En de robot is dan ook nog zo slim om te weten of dat echt een geschikt melkmoment is. Omdat veel werk nu door machines wordt gedaan word ik een stuk minder zwaar fysiek belast. Ik houd meer tijd over voor mijn gezin en kan meer aandacht besteden aan het welzijn van de dieren.”
Veelbelovend systeem voor ammoniakreductie
Heel actueel vanwege de stikstofdiscussie is de Lely Sphere waar op het bedrijf mee gewerkt wordt. Peter: “Het is een systeem dat tot gemiddeld 77% van de ammoniakuitstoot in de melkveestal kan reduceren. Het idee is ingenieus. Door metalen strippen in de roostervloer van de stal te verwerken, krijg je kleinere gaatjes waardoor de urine de kelder inloopt en de dikke mest blijft liggen. Die wordt door een robot opgezogen en afgevoerd. De gassen in de kelder worden vervolgens afgezogen en omgezet in vloeibare meststof. Dat heeft als voordeel dat deze meststof kunstmest kan vervangen en dat je daar dus minder van in hoeft te kopen. De resultaten van de Lely Sphere worden met sensoren geregistreerd en zo kunnen we van minuut tot minuut nagaan of het systeem functioneert zoals het is bedoeld. Dan zie je echt hoe veelbelovend deze innovatie is.”
Oog voor boer, vee en natuur
Dat de oplossingen van Lely het werk voor de boer een stuk aangenamer maken, is duidelijk. Maar niet alleen de agrariër is beter af. Volgens Peter zijn de dieren gezonder en productiever door de innovatieve aanpak. “De koeien zijn minder afhankelijk van het werkrooster van de boer. Ze bepalen zelf wanneer ze eten, drinken, rusten of zich laten melken of borstelen. Van april tot half oktober kunnen ze kiezen of ze de wei ingaan of liever in de stal blijven. Dat duurzaamheid voorop staat, zie je verder terug in onze aandacht voor de natuur. We hebben natuurvriendelijke oevers en doen aan weidevogelbeheer. En we gebruiken geen veevoer gemaakt van Braziliaanse soja, maar verbouwen zelf bonen, mais en tarwe om het voer van te maken.”
In gesprek met Univé
Peter had voor hij beheerder werd van de demoboerderij al 20 jaar ervaring als agrarisch ondernemer, maar dat was in Denemarken waar de situatie anders is dan in Nederland. “Zowel Lely als ik maakten met deze boerderij een nieuwe start en we moesten ons daarom op verzekeringsgebied goed informeren. Onze Univé-adviseur heeft me toen positief verrast. De gesprekken zijn heel open en gelijkwaardig met veel waardering en persoonlijke aandacht voor mij als ondernemer. We bespreken samen de risico’s van het bedrijf en de voor- en nadelen van de verschillende oplossingen. Vervolgens beslissen wij zelf wat voor ons de beste oplossing is. Wat ik verder waardeer is de proactieve houding van Univé. Zo werden we gebeld omdat we misschien in aanmerking konden komen voor een schadeloosstelling in verband met de grote brand bij AVR vorig jaar. Zoiets had ik eerlijk gezegd nooit eerder met een verzekeraar meegemaakt.”
Wil jij net als Peter een goed gesprek voeren over de verzekeringen die jij als agrariër nodig hebt? Neem dan contact op met je Univé-adviseur en maak een afspraak.
Tekst: Univé