Nooit meer schaapjes tellen
Leestijd: 2 minuten | Geschreven door: Annemieke Diekman
We kennen allemaal wel het gevoel van een doorwaakte nacht. Muizenissen die je wakker houden, een ziek kind dat aandacht vraagt of je hebt zelf wat te lang doorgehaald, waardoor je de slaap niet kunt vatten. Gelukkig komt zo’n nacht bij het gros van de mensen niet al te vaak voor. Toch blijkt uit onderzoek dat een vijfde van de Nederlanders notoir slecht zegt te slapen en daarnaast een even groot deel niet zo lekker slaapt als hij of zij zou willen.
Is dat erg? Niet als het bij af en toe een nachtje blijft, maar als je vaker ’s nachts wakker ligt wordt het al snel een stuk minder leuk. Overdag ben je als gevolg van langdurige slapeloosheid of slaapproblemen niet alleen moe, maar krijgt je ook concentratieproblemen en heb je weinig energie, waardoor je niet meer vooruit te branden bent. Dat kan weer van invloed zijn op je sociale en werkzame leven, waar je je dan weer zorgen over maakt en waardoor je wederom niet kunt slapen.
Deze vicieuze cirkel moet je doorbreken en liever nog zien te voorkomen, vindt Univé. Vandaar de workshop ‘Slapen als een os’, waar maximaal twintig deelnemers onder begeleiding van een fysiotherapeut werken aan hun kleine en grote slaapproblemen. Het belangrijkste doel is het verbeteren van de kwaliteit van de slaap. Aan de hand van verschillende behandelmethodes, praktijkoefeningen en tips kunnen Univé-verzekerden aan de slag.
Wellicht een beetje onwennig in het begin, want hoe kun je nu te midden van wildvreemden in een kantoor van je verzekeraar in 1,5 uur beter leren slapen? De drang om van de slapeloosheid af te komen, zorgt er voor dat deelnemers deze kans toch met beide handen aangrijpen. De beoogde winst is namelijk groot. Een slechte slaper die ineens weer lekker slaapt, is vrijwel direct een ander mens, merkt de fysiotherapeut die de slaapcursus geeft. Van alle cursussen die hij geeft is de slaapcursus bij hem favoriet, omdat cursisten zo blij en dankbaar zijn als ze resultaat boeken en niet eindeloos meer schaapjes hoeven te tellen.
Daarmee is ook meteen de vraag beantwoord of een verzekeraar zich wel met dit soort activiteiten bezig zou moeten houden. Het antwoord luidt ja, want een slaapcursus past helemaal binnen de visie van Univé over te voorkomen en te beperken, naast natuurlijk te verzekeren. Dat je daar als cursist even voor uit je comfortzone moet komen, neem je dan graag voor lief.