Houd hackers buiten de deur
Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Erik Jan Harmens
Cybercrime. Het is misschien wel één van de grootste bedrijfsrisico’s van dit moment. Waarom? Automatisering en digitalisering maken het ons gemakkelijk en zorgen ervoor dat we efficiënter kunnen werken. Maar bedreigingen liggen óók op de loer: een online inbraak kan zomaar het bestaan van je onderneming in gevaar brengen. Daar kan accountantskantoor Blauer & Blom over meepraten. Zij werden getroffen door computercriminaliteit door middel van een onbekend Excel-bestand op het bureaublad. “We wisten meteen: boem, foute boel. We hebben direct alle stekkers eruit getrokken, maar enige schade was niet te voorkomen.”
Schade binnen enkele seconden
Het gebeurde afgelopen januari, nog aan het begin van een nieuw, fris jaar. Geen vuiltje aan de lucht bij het kantoor in Noord-Holland, tot die ene dag. Relatiebeheerder Freek vertelt. “Sophie was ’s ochtends vroeg thuis aan het werk en opende een Excel-bestand op het bureaublad, waarvan achteraf bleek dat het daar door criminelen was geplaatst. Ze heeft meteen de pc uitgezet en op kantoor hebben we alle apparaten uitgelaten. We hebben voor alle zekerheid zelfs de stekkers eruit getrokken, waarna onze ICT-mensen de problemen konden oplossen. Verder hebben we een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, dat ben je als ondernemer verplicht.”
“Er was zeker schade, een paar pc’s waren onbruikbaar,” gaat Freek verder, “kun je nagaan dat ze in zo’n korte tijd toch zo diep in onze systemen konden komen dat we er niet meer mee konden werken. Gelukkig zijn onze klanten buiten schot gebleven.”
Cybercrime? Alleen bij anderen
Vaak denk je dat cybercrime jou niet overkomt. Een ver-van-je-bed-show. Maar dat is de grootste misvatting ooit. “Elke MKB-ondernemer kan door cybercrime getroffen worden,” zegt Erik Kruijer, Verzekeringsadviseur Bedrijven bij Univé. “Wij zetten allereerst in op voorkomen en adviseren de klant om een gedegen calamiteitenplan op te stellen, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren als het misgaat. Een risk assessment maakt duidelijk waar de risico’s liggen en dan gaat het niet alleen over technische zaken, maar zeker ook over houding en gedrag. Bijvoorbeeld het belang van een clean desk policy en de noodzaak om regelmatig de wachtwoorden te veranderen.” Kruijer benadrukt dat adviezen vanuit de aanbieder van de cyberverzekering bindend kunnen zijn: “Voordeel voor de klant is wel dat hij een verzekering krijgt die sluitend is, zonder verrassingen achteraf”.
De cyberverzekering die Univé adviseert aan ondernemers dekt schade als gevolg van frauduleuze handelingen door cybercriminelen op het netwerk van de verzekerde. Denk aan gemanipuleerde transacties, valse betalingsopdrachten of het hacken van de telefooncentrale. Phishing is niet gedekt, want met een nepmail komt een crimineel niet het netwerk van de verzekerde binnen. Hiervoor zijn aparte fraudeverzekeringen beschikbaar. In een aantal gevallen zijn boetes als gevolg van een datalek wél gedekt.
Accountantskantoor Blauer & Blom nam cyberrisico’s altijd al serieus, maar werd tóch getroffen. Het kan dus iedereen overkomen en Freeks advies aan ondernemers is dan ook helder: “Hou je virusscanners up to date en open nooit een onbekend bestand, ook niet als je het op je bureaublad aantreft!”
Uit privacyoverwegingen zijn zowel de namen van de medewerkers als de naam van het accountantskantoor gefingeerd.
Gratis Bedrijfsverzekeringscheck
In het land van de verzekeringen is tegenwoordig een hoop mogelijk. Maar hoe weet je nu welke het beste bij jou en je bedrijf passen? Hoe zorg je ervoor dat je je grootste bedrijfsrisico’s verzekert en je deze met de juiste kennis en kunde zoveel mogelijk probeert te voorkomen en te beperken?
Onze zakelijke adviseurs helpen je graag om dit samen met jou in kaart te brengen. Of het nu gaat om cyberrisico’s, je algemene voorwaarden of om eerlijk en persoonlijk advies. Of je nu ZZP’ers bent, een MKB hebt óf een agrarische onderneming. Je hoeft het niet alleen te doen.
Maak hieronder een gratis afspraak en breng vandaag nog je risico’s in kaart.