Wat is een contra-expert en wanneer schakel je een contra-expert in?
2 september 2024 – Maak een afspraak
Fikse schade is voor een ondernemer een nachtmerrie. Vaak lopen de kosten hoog op. Onze verzekeraarsschade-experts zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de schade goed en netjes wordt afgehandeld. Maar wist je dat je bij complexe schade ook de hulp van een contra-expert kunt inroepen?
Stel, er heeft een heftige storm gewoed en het bedrijf van een landbouwer heeft complexe schade opgelopen. Niet alleen zijn kassen, maar ook verschillende soorten gewassen zijn vernield. De kosten voor de ondernemer lopen in de tienduizenden euro’s. Gelukkig is de ondernemer verzekerd. Voor het vaststellen van de schade en het in kaart brengen van de kosten komt een schade-expert langs. Het inschatten van de kosten voor herstel van de kassen is relatief eenvoudig, maar het in kaart brengen van de geleden schade door de verwoesting van de verschillende soorten gewassen, dat is een ander verhaal. Immers, hoeveel van de teelt is beschadigd? Wat was de geschatte opbrengst voordat de storm huishield? In dit soort gevallen kan het nuttig zijn een contra-expert in te schakelen. Deze raadsman, in dit geval een landbouwexpert, staat aan de kant van de verzekerde. Ingewikkeld? Astrid Leek, verzekeringsadviseur bij Univé Noord-Holland, legt het graag uit.
Wat is contra-expertise?
“Als er schade aan je bedrijf is ontstaan, stelt de schade-expert jouw schade vast. Jij hebt ervaring met ondernemen, niet met schade. Een contra-expert is een ervaren onafhankelijk deskundige sparringpartner die jou helpt. Je kunt het zien als een soort second opinion. Hij is scherp op zaken waar jij als verzekerde minder oog voor hebt. In het voorbeeld van bovengenoemde kweker gaat de contra-expert bijvoorbeeld na of de inkomsten die de kweker misloopt wel goed zijn berekend.”
Moet je altijd een contra-expert inschakelen?
“Nee, het is geen vereiste, maar zeker bij grote schades of letselschades kan een contra-expert zinvol zijn. Een contra-expert heeft alleen jouw belang voor ogen. De schade-expert zal uitleggen welke opties er zijn. De contra-expert is ook je sparringpartner en gaat dieper op de zaken in. Bij schades moeten keuzes worden gemaakt. Voor de ondernemer kan een bepaalde keuze grote gevolgen hebben voor zijn bedrijfsvoering. Daar zal de contra-expert, nog meer dan de schade-expert, rekening mee houden. Ga je als ondernemer herbouwen? Welke kant ga je op met je bedrijf? En hoe zit het dan met de kosten?”
Wie regelt het inschakelen van een contra-expert?
“Je regelt zelf de contra-expert. Bespreek het met je verzekeringsadviseur, die kan je helpen bij het vinden van een contra-expert. Goed om te weten: particulieren hebben wettelijk recht op vergoeding van een contra-expert, maar dat geldt niet voor zakelijke klanten. Zij geven zelf de opdracht en ze moeten ook zelf de rekening van de contra-expert betalen. In de polisvoorwaarden staat of je die ook (deels) terugkrijgt van de verzekeraar. Het is daarom erg belangrijk om eerst te informeren hoe dat zit in je verzekering? Mijn advies: vraag meerdere offertes op. Er kunnen namelijk grote verschillen zitten in de uurtarieven van contra-experts. Zo voorkom je nare verrassingen achteraf.”
Is het voor de verzekeraar niet verleidelijk de kosten altijd lager in te schatten?
“Univé heeft altijd het belang van de klant voor ogen. Dat is de plus van Univé. Soms maken we kosten die voor ons wellicht hoger uitpakken. Dit doen we bijvoorbeeld als we er op deze manier voor zorgen dat de klant kan blijven ondernemen.”
Hebben contra-experts kennis van alle soorten schade?
“Alle contra-experts hebben hun eigen vakgebied. Net als ondernemers dat hebben. Het ligt er dus aan om wat voor soort schade en wat voor soort bedrijf het gaat. Afhankelijk daarvan ga je op zoek naar een contra-expert met ervaring.”
“Na overleg komen ze vaak ergens in het midden uit. Is dat niet het geval, dan is er een derde partij nodig; een arbitrage. Ook hier geldt weer; bekijk je polisvoorwaarden. De mogelijke vergoeding van de kosten van deze derde partij staan daarin beschreven. Ook hier geldt weer; onaangename verrassingen wil je voorkomen. Het oplopen van fikse schade is voor de getroffen ondernemer al erg genoeg. Deze persoon zal niets liever willen dan deze nare periode achter zich laten en doorgaan met zijn passie; namelijk ondernemen.”
Tekst: Caroline Vlietstra