Wat doe je met je bedrijf als je met pensioen gaat?

Pieter Smits zocht en vond een opvolger voor zijn tandartspraktijk

3 september 2024

Jarenlang runde Pieter Smits verschillende tandheelkundige bedrijven in Noord-Holland, waaronder zes tandartsenpraktijken. Nu hij met pensioen gaat, neemt hij afscheid van zijn laatste praktijk. “Ik heb twee jaar voor het overnametraject uitgetrokken. Dat lijkt veel, maar die tijd heb je echt nodig.” Op 1 januari 2025 neemt Mitch van Boven het stokje over.

Pieter Smits volgde de tandartsopleiding aan de universiteit, maar tandarts werd hij niet. “Dat precisie knutselen was toch niet echt mijn ding. Ik ontdekte dat ik meer een ondernemerstype ben. Ik ging bedrijfskunde studeren, werd artsenbezoeker en vervolgens vertegenwoordiger bij Elephant Dental. We verkochten tandheelkundige producten, waaronder kaakimplantaten. Omdat ik toekomst zag in die implantaten, verkreeg ik de rechten en begon ik voor mezelf. Niet veel later ontwikkelden mijn compagnon en ik met BioComp onze eigen implantaten en kochten we ons in bij het bedrijf Meprotech dat onze titaniumproducten produceerde.

Zuid-Afrika

Begin jaren negentig verkocht Pieter beide bedrijven en werd onder andere uitgever van een onafhankelijk vakblad voor tandartsen en organisator van tandheelkundige vakbeurzen. “In de jaren negentig ontstond een groot tekort aan tandartsen”, vertelt hij. “Door de Europese regelgeving was het niet mogelijk om tandartsen uit andere Europese landen naar Nederland te halen. Tandartsen uit Zuid-Afrika waren wel welkom. Een bevriende tandarts vertelde dat zijn praktijk uit z’n voegen barstte. Na dertig jaar wilde hij eigenlijk minder werken, maar hij kreeg er alleen maar patiënten bij: de kinderen van zijn patiënten en daar weer de kinderen van… Ik kwam, samen met Pieter Schram van Vertimart, op het idee om zijn praktijk over te nemen en er een tandarts uit Zuid-Afrika bij te halen. Zo kon mijn vriend een stapje terugdoen.”

Overnamekandidaat

In de jaren daarna nam Smits op dezelfde manier praktijken in Den Helder, Medemblik, Purmerend, Hippolytushoef en Anna Paulowna over. In de loop der jaren deed hij ze ook weer van de hand. Alleen die in Medemblik – zijn woonplaats – hield hij aan. “Twee jaar geleden besloot ik op zoek te gaan naar een overnamekandidaat”, vertelt Smits. “We waren bezig met de verhuizing van de praktijk naar een mooie locatie in het centrum. Dit was hét moment om het verkooptraject in te gaan. Om je bedrijf te kunnen verkopen moet je zorgen dat alles op orde is, huisvesting, personeel, boekhouding, ICT, administratie, apparatuur…  zodat je opvolger een goede start kan maken.”

Om de juiste opvolger te vinden, nam Pieter contact op met Dental Care Professionals, een agentschap dat bemiddelt tussen mondzorgspecialisten en praktijken. “Ik ken deze club al vanaf de oprichting en heb er goede ervaringen mee. Ik vroeg of ze wilden uitkijken naar een tandarts die hier een paar dagen per week wilde werken en interesse had in een overname. Ik zocht iemand die het leuk vindt om een dorpspraktijk te runnen waar een ons-kent-ons-sfeertje heerst. Er waren zes geïnteresseerden, waarvan er drie in de praktijk hebben meegelopen. Met Mitch klikte het meteen: een dertiger die al jaren als zzp’er bij verschillende praktijken werkte. Hij was eraan toe om voor zichzelf te beginnen.”

Niet overhaasten

Sinds anderhalf jaar werkt Mitch drie dagen in de week in de praktijk en is het overnametraject in volle gang. “Eigenlijk zou de verkoop deze zomer al plaatsvinden”, vertelt Pieter, “Maar dat hebben we uitgesteld naar 1 januari 2025. Je moet je opvolger de tijd gunnen om het runnen van een praktijk onder de knie te krijgen. Eigenaar worden van een bestaand bedrijf is een hele verantwoordelijkheid voor een jonge ondernemer. Dat moet je niet overhaasten.” Pieter somt op: “Behalve met het reilen en zeilen in de praktijk, krijgt Mitch ook te maken met personeelszaken, overname van de patiëntendossiers, hypotheek van het pand, vergunningen, administratie, boekhouding, verzekeringen… Er komt veel op hem af. Gelukkig wordt hij goed begeleid door een onafhankelijke adviseur en een accountant.”

Verzekeringen

Volgens Pieter neemt Mitch alle lopende verzekeringen over, zoals de aansprakelijkheidsverzekering, de inventarisverzekering, bedrijfsschadeverzekering en werknemersschadeverzekering. “Daarnaast raad ik Mitch aan om een AOV te nemen”, stelt hij. “Stel dat hem iets overkomt, dan is zijn gezin tenminste verzekerd van inkomsten. Hetzelfde geldt voor een verzuimverzekering. Zelf heb ik die nooit afgesloten. De afgelopen dertig jaar is het twee keer voorgekomen dat een medewerker langdurig ziek werd. Ik heb dat uit eigen middelen kunnen bekostigen. Maar een beginnende ondernemer kan dat natuurlijk niet. Binnenkort heeft Mitch een gesprek met de verzekeringsadviseur, die kan hem er vast alles over vertellen.”

Wees eerlijk

Welke tips heeft Pieter voor ondernemers die met pensioen gaan en hun bedrijf willen verkopen? “Trek er minimaal twee jaar voor uit. Bereid je goed voor. Zorg dat je jaarstukken op orde zijn, dat je dossiers op orde zijn en dat je verzekeringen op orde zijn. Investeer in achterstallig onderhoud, zoals een verouderde website of klantensysteem. Zorg dat alles up-to-date is. Bereid je personeel voor en neem ze mee in het proces. Zorg dat je een vertrouweling hebt, een vriend of adviseur die met je meekijkt en meeleest en onbeschoft eerlijk tegen je is. De basis van alles is vertrouwen, dat is misschien nog wel het belangrijkste. Of je nou de verkopende partij bent of de overnamekandidaat: je moet allebei het gevoel hebben dat het goed zit. Houd niks achter, gooi alles op tafel en wees eerlijk. En: wees realistisch. Je kunt nog zo’n prachtig bedrijf hebben, als de prijs te hoog is, raak je het niet kwijt. Haal liever iets van de prijs af en gun het je opvolger om een goede start te maken.”

Zwart gat?

Is Pieter niet bang om na de overname als pensionado in het bekende ‘zwarte gat’ te vallen? “In het geheel niet”, glimlacht hij. “Ik ben net getrouwd en ben van plan om samen met mijn vrouw en familie van het leven te gaan genieten. Daarnaast heb ik met een paar vrienden nog een goedlopend wijnbedrijf. Daar kan ik nu ook wat meer tijd in steken.”

Tekst: Judith Munster

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie. Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Wat kun je van ons verwachten?
Onze zakelijke adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.