Bedrijfspand met asbestdak verzekeren? Hier moet je rekening mee houden

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Monique van Rijn 

Asbestdak verzekeren

Dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid en het milieu, is algemeen bekend. Vooral vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het veel verwerkt in woningen en gebouwen. Sinds 1994 mag dat niet meer. De regering wilde asbestdaken vanaf 2024 zelfs volledig verbieden, maar dat verbod is uitgesteld. Veel verzekeraars pasten hun voorwaarden daar echter al op aan: jaarlijks daalt de vergoeding die je krijgt voor je beschadigde asbestdak. En vanaf 1 januari 2024 krijg je schade aan je asbestdak bij de meeste verzekeraars helemaal niet meer vergoed.

Ben je ondernemer en van plan een bedrijfspand met een asbestdak te kopen? Of ben je eigenaar van een bedrijfspand met een asbestdak? In dit artikel vertellen risicodeskundige/schade-expert Alexander Khoenkhoen en risicodeskundige/schade-expert Mark Bakker over de risico’s van asbestdaken en hoe je jouw bedrijfspand met asbestdak het best kunt verzekeren.

Hoe ouder een asbestdak hoe groter het risico op schade

Alexander Khoenkhoen: ‘De jongste asbestdaken dateren uit 1993, en zijn dus toch al minstens zo’n 30 jaar oud. Hoe ouder een asbesthoudend dak is, hoe meer deze slijt en hoe makkelijker het asbestvezels loslaat. Is het asbesthoudend dak ook nog eens sterk bemost, dan kunnen bij een stevige regenbui heel gemakkelijk asbestdeeltjes samen met het mos loskomen. Bij brand in een gebouw met een asbesthoudend dak, kunnen asbestdeeltjes over een groot gebied verspreid raken. De kosten van het opruimen daarvan zijn vaak aanzienlijk.’  

Mark Bakker vult aan: ‘Het risico op gevolgschade bij een asbestdak is een stuk hoger dan bij andere dakbedekking. Maar ook het herstellen van een schade aan het dak zelf brengt meer risico met zich mee. Want als dat niet met de nodige zorgvuldigheid wordt gedaan, kunnen er nog meer asbestvezels loskomen. Met alle gevolgen van dien voor de gezondheid en het milieu. Bij een reparatie van een schade aan een asbestdak van een bedrijfspand ben je daarom gebonden aan allerlei regels. En zo’n reparatie moet altijd worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.’

Opruimingskosten en milieuschadeverzekering

Schade aan je asbestdak is dus tot 2024 verzekerd op je gebouwenverzekering. Echter jaarlijks daalt de vergoeding per m2. Na 2024 wordt geen vergoeding meer gegeven voor schade aan dat asbest dak. Dat geldt niet voor de opruimkosten. Alexander verduidelijkt: ‘Opruimingskosten kan je aanvullend verzekeren met een Opruimingskostenverzekering . Hoe hoog de kosten van asbestopruiming zijn, is afhankelijk van veel factoren: de grootte van het pand en dus het dak, de ligging – in een stadscentrum is het ingewikkelder opruimen dan ergens op het platteland. Het verzekerd bedrag wordt daarop afgestemd. Het verwijderen van vervuilde grond of water valt niet onder de een opruimingskostenverzekering. Deze saneringskosten kun je verzekeren met een Milieuschadeverzekering. Maar, ook al kun je deze risico’s verzekeren, je asbestdak laten vervangen als het nog in goede staat is, is natuurlijk het beste. Je wilt toch überhaupt geen vervuiling door asbest op je erf of die van een ander.’

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens het (telefonische) adviesgesprek bekijken we of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.

Interesse? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek met één van onze zakelijke adviseurs. Zij helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee.

Voor het maken van een afspraak kan je contact met ons opnemen via telefoonnummer 072 502 45 10, of je kan je aanmelden via onderstaand formulier. Onze adviseurs nemen dan contact met je op om een afspraak in te plannen.

Ja, ik maak graag een (telefonische) afspraak met een zakelijk adviseur van Univé

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier

Laatste blogs

Innovatief werken op de demoboerderij van Lely

Lely is al jaren een vertrouwde naam binnen de melkveehouderij. Dit innovatieve bedrijf uit Maassluis zet zich dagelijks in om het leven van melkveehouders makkelijker en efficiënter te maken. In 2020 deed Lely een bijzondere stap door een boerderij in Schipluiden aan te kopen, waar hun nieuwste technologieën in de praktijk worden gebracht en gedemonstreerd. Agrarisch ondernemer Peter Hulsbos is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op deze demoboerderij en deelt met ons waarom hij juist hier zijn werkgeluk vindt.

Hoe verzeker je schade door zonnepanelendeeltjes?

Wanneer deeltjes van zonnepanelen na een brand in de omgeving terechtkomen, kan de schade groot zijn. Als eigenaar van de panelen kun je aansprakelijkheid gesteld worden voor die schade en opdraaien voor opruiming- en saneringskosten. Hoe kan je dit verzekeren?

Wat is huurdersbelang en hoe verzeker je dat?

Wanneer je een bedrijfsruimte huurt, wil je deze vaak naar wens aanpassen. In de meeste gevallen vindt de verhuurder het prima dat je aanpassingen aanbrengt. Maar als die aanpassingen schade oplopen, is de schade dan wel verzekerd? Wij leggen graag uit hoe het zit met dat zogenaamde huurdersbelang en de verzekeringen.

Bij Domein Holset proef je: de wereld is prachtig!

Keuzes maken leidt tot focus en expertise. En dat is volgens Kirsten Abels, directeur bij Wijndomein Holset, dé sleutel tot ondernemerssucces. Het wijndomein koos voor mousserende wijn, authenticiteit en duurzaamheid. Hoe je dat terugziet in de bedrijfsvoering, lees je in dit klantverhaal.

Nieuwe wetgeving voor noodstroomaggregaat

In stallen met kunstmatige ventilatie moet de stroomvoorziening altijd op orde zijn. Bij stroomuitval moet daarom direct een noodstroomaggregaat in werking treden. Sinds 1 juli is hiervoor een nieuwe wetgeving van kracht. In onze blog lees je waar je aan moet voldoen?