Aangemeld voor de Lbv? Denk aan je verzekeringen

30 juli 2024

Heel wat agrariërs hebben zich aangemeld voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv). Als je in aanmerking komt voor deze stoppers-subsidie, gaat er de komende jaren heel wat veranderen. Hierdoor wijzigen je risico’s en is het belangrijk dat je verzekeringen hierop blijven aansluiten. Waar moet je zoal aan denken?

Wat is de Lbv regeling?

De Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties is een subsidieregeling voor veehouders die willen stoppen met hun bedrijf of een locatie van hun bedrijf. De Lbv is voor landbouwbedrijven met varkens, melkvee, kippen of kalkoenen. Je houdt dus dieren waarvoor je productierechten nodig hebt.

Je bedrijf in 28 maanden afbouwen

Als je een overeenkomst tekent voor de Lbv of Lbv-plusregeling, ga je stapsgewijs je agrarische bedrijf afbouwen. Binnen 12 maanden na ondertekening stop je met alle veehouderijactiviteiten en is de verpompbare dierlijke mest van de locatie afgevoerd. Productierechten laat je vervallen, de omgevingsvergunningen laat je intrekken of wijzigen en je laat de gemeente weten dat je geen landbouwhuisdieren meer houdt. Eventueel moet de gemeente het bestemmingsplan wijzigen. Daarna volgt de tweede stap: je zorgt ervoor dat de dierenverblijven, mestkelders en -silo’s, sleuf- en voersilo’s gesloopt en verwijderd zijn binnen 28 maanden na ondertekening.

Verzekeringen afstemmen op veranderingen

Jouw bedrijfsverzekeringen zijn afgestemd op de situatie op je boerderij. Als de activiteiten stoppen en je geen bedrijfsruimte en bedrijfsmiddelen meer hebt, vervalt ook de noodzaak om je te verzekeren. Maar de afbouw en sloop gaan stapsgewijs.

Dat betekent dat je ook je verzekeringspakket stukje bij beetje moet aanpassen. Hoe precies, dat hangt af van de manier van afbouwen. Laat je jouw dieren bijvoorbeeld in een keer exporteren, slachten of afvoeren naar een ander bedrijf? Dan kunnen alle verzekeringen met betrekking tot levende have ook in een keer opgezegd worden. Maar bouw je de veestapel langzaam af, dan is het verstandig ook de dekkingen stap voor stap aan te passen.

Wat nog wel en wat niet meer verzekeren?

Wanneer je bedrijfsruimtes leeg staan omdat je geen dieren en geen werkmaterieel meer hebt, kun je denken dat ook de gebouwenverzekering niet meer nodig is. Schade hoeft immers niet hersteld te worden en na een brand is herbouw niet nodig. Maar dat wil niet zeggen dat er geen risico’s meer zijn. Als de gebouwen asbestdaken hebben of als de daken vol zonnepanelen liggen, kunnen er na een brand asbest- of zonnepanelendeeltjes in de omgeving terechtkomen. Die deeltjes moeten opgeruimd worden. Dit brengt hoge kosten met zich mee. Dan is het goed dat je de dekking voor opruimingskosten en milieuschade hebt gehouden. Als dieren of gewassen beschadigd raken door deeltjes die afkomstig zijn van jouw bedrijf, kun je daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Dat moet op je aansprakelijkheidsverzekering afgedekt blijven.

Ander bedrijf, andere verzekeringen

Stoppen met je agrarische onderneming biedt ook kansen om iets anders te ondernemen. Je wilt bijvoorbeeld een akkerbouwbedrijf beginnen, een caravanstalling of een camping. Je kunt ook een loods verhuren of sloopmeters, bouwkavels of rechten verkopen. Of je verhuurt jezelf als agrarisch dienstverlener of als zzp’er in de bouw. Bedenk dat al die activiteiten niet onder de dekking van je huidige agrarische bedrijfsverzekeringen vallen. Je loopt onnodige risico’s als je je verzekeringspakket niet afstemt op je nieuwe bedrijfsactiviteiten. Zelfs als het heel onschuldig lijkt zoals iemand inhuren voor sloopwerken. Ook dan verandert je risico op aansprakelijkheid, bijvoorbeeld wanneer die persoon letselschade oploopt door jouw toedoen.

Regelmatig verzekeringspakket bespreken

Speelt de Lbv of Lbv-plus nu ook op jouw bedrijf? Neem dan contact op met je Univé-adviseur om te bespreken wat de gevolgen zijn voor jouw verzekeringen. In de 28 maanden van afbouw, staat je adviseur voor je klaar. Je kunt dan regelmatig overleggen hoe de veranderingen in je bedrijf je risico’s beïnvloeden en welke aanpassingen in je verzekeringspakket nodig zijn.

Ook na de afbouw zorgen wij dat je verzekeringen helemaal op orde zijn of je nu blijft ondernemen of als particulier de juiste verzekeringen nodig hebt.

Tekst: Univé

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Als agrariër zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie. Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Wat kun je van ons verwachten?
Onze agrarische adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.