‘Bij ons in het Repair Café krijgen kapotte apparaten een tweede leven’

5 september 2024

Een stofzuiger die niet zuigt, een platenspeler die niet speelt, een broodrooster dat niet roostert. Het is maar een kleine opsomming van de apparaten die mensen meenemen naar het Repair Café van Wonen Plus Welzijn. “Heb je een kapot apparaat, met of zonder stekker, dan ben je bij ons aan het goede adres.”

Het Repair Café in de gemeente Dijk en Waard is onderdeel van Wonen Plus Welzijn. De stichting biedt diensten aan zodat mensen mee kunnen blijven doen in de samenleving, langer op een fijne manier thuis kunnen blijven wonen en niet vereenzamen. Zo zijn het seniorenkoor Op Eigen Wijze, het Crea Café, Computersoos en het Tabletcafé ook onderdelen van Wonen Plus Welzijn. Annie Glas, welzijnsconsulent van het Repair Café Dijk en Waard en spil tussen de vrijwilligers en de gemeente legt uit. “Het Repair Café is een plek van verbinding. Hier kom je als je iets wilt laten maken of vermaken of gewoon zin hebt in een praatje. Het Repair Café is ook een plek tegen vereenzaming. In Dijk en Waard werken we op vier locaties met negen reparateurs en drie gastvrouwen. Het zijn vrijwilligers, vaak gepensioneerden, maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij vinden bij ons een stukje zingeving. Het laten repareren en adviseren bij het Repair Café is gratis. Wel staat er een potje waar je een vrijwillige bijdrage in kunt doen. Mensen geven wat ze willen geven en kunnen missen.”

Tweede leven

Eén van de vrijwilligers is reparateur Peter de Boer. “In ons Repair Café komen niet alleen mensen die een kapot apparaat hebben of kleding willen laten vermaken, we geven hier ook advies over verduurzaming van de woning. Onze energiecoaches komen dan bij de mensen thuis en stellen een plan op. Bij ons staat duurzaamheid sowieso hoog in het vaandel. Een kapot apparaat laten maken zodat het een tweede leven krijgt, is uiteraard beter voor het milieu dan weggooien en een nieuwe kopen. Mits het om een kapot energieslurpend apparaat gaat natuurlijk. Dan adviseren we een energiezuinigere machine aan te schaffen.”

Fiks het met niks

De 68-jarige Peter werkte vroeger als elektrotechnicus op booreilanden. “Daar was ons motto: fiks het met niks”, lacht Peter. “Even naar land om een nieuw onderdeeltje of stuk gereedschap te halen, zat er niet in natuurlijk. Dat is hier ook een beetje zo. Niet alles is voorhanden. Als stichting kunnen we natuurlijk niet al het gereedschap kopen dat we zouden willen. We zijn dan ook blij met wat we hebben en met alle giften die we krijgen. Zo ook met de gift vanuit het Univé Ledenfonds. Onze collega, lid van Univé Noord-Holland, was op de hoogte van de giften en schreef het Ledenfonds aan. Al snel kreeg ze een positief antwoord. We mochten voor 1000 euro gereedschap aanschaffen! Met elkaar hebben we een lijst samengesteld. Het belangrijkste was goede verlichting voor boven onze werkbanken. Verder hebben we onder andere ook een variabele autotransformator, een multitool en twee laboratoriumvoedingen kunnen aanschaffen. Het motto dat ik als elektrotechnicus had, geldt niet meer. Ik fiks nu met heel wat meer dan niks.”

Ken jij ook een maatschappelijk en lokaal project dat in aanmerking komt voor een donatie? 

Tekst: Caroline Vlietstra