Hoe neem je een lopend bedrijf over?

Mitch vertelt over zijn ervaringen en inzichten

16 september 2024 – Maak een afspraak

Na zijn zesjarige studie Tandheelkunde wist Mitch van Boven één ding zeker: ooit zou hij een eigen tandartspraktijk runnen. Maar eerst ging hij als zzp’er bij andere praktijken aan de slag om zoveel mogelijk te leren. Op 1 januari 2025 is het zover, dan neemt Mitch het stokje over van Pieter Smits als eigenaar van Tandartspraktijk Medemblik.

Mitch van Boven is 34 en woont met zijn jonge gezin in Purmerend. De afgelopen acht jaar werkte hij als zzp’er bij diverse tandartsprakijken in Noord-Holland, van kleine dorpspraktijken tot grote maatschappen. Ondertussen was hij ingeschreven bij werving & selectiebureau Dental Care Professionals. Dit bureau werft onder andere tandheelkundig personeel voor praktijken en treedt op als bemiddelaar tussen praktijkhouders die willen verkopen en tandartsen die een praktijk willen overnemen. “Ik had een aantal wensen opgegeven”, vertelt Mitch. “De praktijk moest in een straal van vijftig kilometer van mijn huis liggen, liefst richting de Kop van Noord-Holland. Mijn voorkeur ging uit naar een dorpspraktijk met drie kamers. Het leek me interessant om daarmee te starten.”

Oriënterend gesprek

Anderhalf jaar terug kreeg Mitch een telefoontje, of hij eventueel interesse had in de overname van Tandartspraktijk Medemblik. “We hebben meteen een afspraak gemaakt voor een oriënterend gesprek. Tijdens dat gesprek met eigenaar Pieter Smits hebben we het niet meteen over de cijfers gehad. Het leek ons handig om eerst de sfeer te proeven en kennis te maken met de collega’s. Het toeval wilde dat één van de tandartsen een paar dagen daarvoor plotseling, wegens privéomstandigheden, thuis kwam te zitten. Ik besloot meteen in te springen en de mensen met spoedklachten te helpen. Zo ontdekte ik dat Medemblik een leuk dorp is met een gezellige ons-kent-ons mentaliteit. Ook het samenwerken met de collega’s verliep meteen prima.”

Win-winsituatie

Het bleek een win-winsituatie: de praktijk was geholpen en Mitch kon ervaren hoe het er in de praktijk aan toe ging. Dat smaakte naar meer en Mitch en Pieter besloten het overnametraject in te gaan. “Ik ging drie dagen in de praktijk werken en nam, vanuit de KNMT (beroepsorganisaties van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen), een adviseur in de arm om me te begeleiden. Aangezien ik geen ondernemersbloed heb, is dat geen overbodige luxe. Daarnaast heb ik een accountant die het financiële deel voor me behartigt.”

Op dit moment is de overname in de onderhandelingsfase. Eigenlijk zou de overname deze zomer zijn, maar dat bleek niet haalbaar. “Er komt veel meer bij kijken dan ik had verwacht”, vertelt Mitch. “Ik moet de praktijk leren runnen vanuit werkgeversperspectief. Als ondernemer en werkgever krijg ik er allerlei taken bij. Gelukkig heeft Pieter geen haast, daarom hebben we de officiële overname een half jaar opgeschoven. Dat geeft me lucht om er wat dieper in te duiken. Zo wil ik bijvoorbeeld kijken of de praktijk op termijn kan worden uitgebreid door de bovenverdieping erbij te betrekken of het naastgelegen pand. Ook zijn we alle apparatuur in kaart aan het brengen. Wat gaat nog jaren mee en wat moet er eventueel gerepareerd of op termijn vernieuwd worden? Ook zijn er nog een paar dingetjes aan het pand die opgeknapt moeten worden. Kortom, we zijn de puntjes op de i aan het zetten.”

Verzekeringen

Het onderwerp ‘verzekeringen’ heeft Mitch ook wat naar voren geschoven. “Voordat je je over de verzekeringen kunt buigen, moet alles in kannen en kruiken zijn”, geeft hij aan. “Ik ben van plan de lopende verzekeringen van de praktijk over te nemen. Daarnaast moet ik gaan nadenken over zaken als een AOV en een verzuimververzekering. Pieter had deze verzekeringen niet; hij had genoeg vlees op de botten om eventuele tegenvallers op te vangen. Mijn situatie is anders. Met de overname gaat een flinke investering gepaard en ik heb een gezin met jonge kinderen… ik ontkom bijna niet aan het afsluiten van een AOV. Hetzelfde geldt voor een verzuimverzekering om de kosten op te vangen als een personeelslid langdurig ziek raakt. Binnenkort heb ik een afspraak met de verzekeringsadviseur. Ik ben benieuwd naar zijn of haar advies…”

Tekst: Judith Munster

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie. Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Wat kun je van ons verwachten?
Onze zakelijke adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.