Zonnepanelen plaatsen: waar moet je op letten?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Carly Timmerman

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen op het dak van jouw bedrijfspand, kantoorgebouw, ligboxenstal of bollen- of akkerbouwschuur? Je bent niet de enige. Overal in de markt nemen de aanvragen voor zonnepanelen toe. In de agrarische sector, bij het mkb, in de stad, op het platteland en op industrieterreinen. Logisch ook: het is duurzaam, je bespaart energiekosten en draagt je steentje bij aan de doelen in het klimaatakkoord.

Maar – en dit is minstens zo belangrijk – het is van belang om een aantal stappen te volgen als je zonnepanelen laat plaatsen. De constructie van het dak moet deugen en de installatie moet (installatie)technisch in orde zijn. Want: dieren, handelsvoorraden, oogstproducten, inventaris, medewerkers; jouw levenswerk huist in jouw pand. En jouw business moet blijven draaien, goed verzekerd en wel.

Verzeker jezelf van goede panelen én plaatsing

Stel: je laat meer dan 50 panelen plaatsen. Heb jij dan helder welke invloed die panelen hebben op de constructie van jouw gebouw? Is het dak sterk genoeg? Wat gebeurt er als het stormt, sneeuwt, regent? En hoe weet je zeker dat de volledige installatie van de panelen voldoet aan de normen en geen brand veroorzaakt?

Laat ons aanschuiven zodra je zonnepanelen overweegt, zodat we kunnen meedenken en vrijblijvend advies kunnen geven. Dit levert jou veel voordelen op: je weet zeker dat je geen stappen over het hoofd ziet, jouw business blijft verzekerd en je komt achteraf niet voor verrassingen te staan.

Constructie: stap 1

“Veel organisaties hebben nog wel een (verouderde) constructieberekening liggen”, vertelt Cindy Koning, werkzaam bij brandverzekeraar Univé Noord-Holland. “Dat is niet voldoende op het moment dat je zonnepanelen op je dak wil laten plaatsen. Het gewicht van zonnepanelen heeft namelijk flinke invloed op het gebouw. Een nieuwe constructieberekening is dus noodzakelijk, uitgevoerd door een geregistreerde registerconstructeur die zijn kennis en kunde continu bijhoudt.”

Heb je een actuele constructieberekening? Dan komt de volgende stap: het plaatsen en de installatie.

Installatie: stap 2

“Laat jouw zonnepanelen plaatsen door goede technici met verstand van zaken en kennis van de meest actuele normen”, vult collega Paul Jong aan. “Het is essentieel dat de panelen, het dak, het gebouw en met name alles wat er onder dat dak staat, goed verzekerd is en blijft tegen bijvoorbeeld brand, bliksem, storm, of hagelstenen.”

Cindy: “Nadat de zonnepanelen op je dak liggen, komt een keuringsbedrijf langs om te controleren of de installatie aan de zogenaamde Scope 12-normen voldoet. Die keuring is eens in de vijf jaar verplicht. Scope 12 is een set aan normen, opgesteld door verzekeraars, de installatiebranche en andere partijen, waaraan de installatie van de zonnepanelen moet voldoen.” Paul: “Uit dat keuringsrapport blijkt of er nog zaken hersteld moeten worden. Zodra er een herstelverklaring ligt, zijn jouw zonnepanelen klaar voor de toekomst, en kunnen wij jouw gebouw en business blijven verzekeren.”

Meer weten over zonnepanelen?

Neem gerust contact op met onze agrarische of zakelijke afdeling via telefoonnummer 072 502 45 10. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Nogmaals: doe het vóórdat je tot aanschaf of plaatsing overgaat, dan weet je zeker dat jouw business verzekerbaar blijft!

Zijn jouw verzekeringen nog up-to-date?

Het is belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke en zakelijke situatie. Want als ondernemer weet je als geen ander: je wensen, doelen en situatie zijn altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. 

Veranderingen kunnen gevolgen hebben voor je verzekeringen. Daarom bieden wij een gratis en vrijblijvende Bedrijfsverzekeringscheck aan.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens het (telefonische) adviesgesprek bekijken we of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.

Interesse? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek met één van onze zakelijke adviseurs. Zij helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee.

Voor het maken van een afspraak kan je contact met ons opnemen via telefoonnummer 072 502 45 10, of je kan je aanmelden via onderstaand formulier. Onze adviseurs nemen dan contact met je op om een afspraak in te plannen.

Ja, ik maak graag een (telefonische) afspraak met een zakelijk adviseur van Univé

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier

Laatste blogs

Belastingdienst let weer op schijnzelfstandigheid

Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Of je nu opdrachtgever of zelfstandig ondernemer bent: het is belangrijk om jouw overeenkomsten en werkwijze goed te checken. Zo voorkom je problemen en ben je voorbereid op de strengere handhaving.

Univé wenst je fijne en schadevrije feestdagen

Sluit je bedrijf tijdens de feestdagen? Vergeet niet om maatregelen te treffen tegen inbraak, brand en vuurwerkschade. In de donkere dagen stijgt het risico, maar met de juiste voorbereidingen kun je problemen voorkomen. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Lees onze tips voor een zorgeloze kerstvakantie!

Vraag advies vóórdat je een energieopslagsysteem voor stroom (EOS) aanschaft

Je wilt verduurzamen en besparen op energiekosten. Daarom wil je een energieopslagsysteem (EOS) aanschaffen. Univé juicht dat toe, maar vertelt je ook graag hoe je de risico’s van een EOS kunt beperken en verzekeren. Lees in onze blog waarom het belangrijk is om je goed te laten informeren voordat je tot de koop overgaat.

Eerste personeelslid aannemen

Als je besloten hebt om personeel aan te nemen is het tijd voor de volgende stappen. Want voordat er echt iemand bij jou aan het werk gaat moet er nog aardig wat gebeuren. Waar moet je aan denken? In het blog een handig 5 stappenplan om jou te helpen. Heb je vragen? Onze adviseurs helpen jou hier graag bij.

Innovatief werken op de demoboerderij van Lely

Lely is al jaren een vertrouwde naam binnen de melkveehouderij. Dit innovatieve bedrijf uit Maassluis zet zich dagelijks in om het leven van melkveehouders makkelijker en efficiënter te maken. In 2020 deed Lely een bijzondere stap door een boerderij in Schipluiden aan te kopen, waar hun nieuwste technologieën in de praktijk worden gebracht en gedemonstreerd. Agrarisch ondernemer Peter Hulsbos is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op deze demoboerderij en deelt met ons waarom hij juist hier zijn werkgeluk vindt.